mi s-a respins o chemare in judecata prin care ceream ca primaria X sa-mi restituie un teren sub sanctiunea unor daune cominatorii (in urma unui proces anterior, obtinusem hotararea ca acest teren imi apartine si urmeaza sa fiu pus in posesie, dar primaria refuza, sfidand sentinta) iar motivatia a fost ca nu am inaintat in prealabil o plangere in instanta.
e corect? Ce inseamna plangere in instanta si care ar fi diferenta fata de actiunea mea?
multumesc
.
Nu ati inteles bine aspectul.
Primaria s-a referit la plangerea prealabila indreptata catre Primarie, nu catre instanta.
Vedeti art. 7 din legea Contenciosului ad-tiv:
(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia.
Adica, inainte de a fi mers la instanta, trebuia sa va rugati intai de ei.
Apoi, aveati la dispozitie prev. art. 8 din aceeasi lege:
Art. 8. - (1) Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila sau care nu a primit niciun raspuns in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea in tot sau in parte a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat intr-un drept sau interes legitim al sau prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a unei cereri, precum si prin refuzul de efectuare a unei anumite operatiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.
totusi, mi se citeaza art 64 din legea 18/1991
"1. În cazul în care comisia locală refuză înmânarea titlului de proprietate emis de comisia judeţeană sau punerea efectivă în posesie, persoana nemulţumită poate face plângere la instanţa în a cărei rază teritorială este situat terenul. Dacă instanţa admite plângerea, primarul va fi obligat să execute de îndată înmânarea titlului de proprietate sau, după caz, punerea efectivă în posesie, sub sancţiunea condamnării la daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere, anume stabilite de instanţă."
e vorba de o plangere in instanta, care apoi ar legitima aplicarea art 580 Codul proc. civ.:
"Daca debitorul refuza sa indeplineasca o obligatie de a face cuprinsa intr-un titlu executoriu, in termen de 10 zile de la primirea somatiei, creditorul poate fi autorizat de instanta de executare, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa o indeplineasca el insusi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului."
in cazul meu, nu a existat acea somatie, inteleg ca ea s-ar fi dat ca urmare a plangerii?
Plangerea, ca si cererea de chemare in judecata, se formuleaza impotriva cuiva sau a unui act, pentru a se respecta cele trei principii (obligatii) care guverneaza legea romana : a da, a face, a nu face.
Cele doua actiuni de care vorbiti difera numai de forma, dar de fond se confunda.
daca fondul e acelasi, e posibil ca din cauza formei sa fie respinsa actiunea de chemare in judecata? Nu putea fi ea, prin fondul ei, considerata ca fiind o plangere si sa i se dea curs?
Actiune
Roman85
Institutia Bisericii ortodoxe Romane nu a dat curs in termdenul legal de 30 de zile la sesizarea mea o pot actiona in justitie pot cere ... (vezi toată discuția)