avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident

Buna seara,

In seara de 13.12.2011, am avut un accident in Brasov pe o strada cu 3 benzi pe de urcare si o banda de coborare pt autobuze.Eu conduceam pe a 3 banda, pe banda 1 era un taximetrist, a semnalizat si a trecut pe banda 2, iar dupa cativa metri a vrut sa intre direct de pe banda 2 peste banda 3 si cea de coborare si sa intre pe o straduta.In acel moment eu am franat, dar nu am mai putut evita impactul.L-am lovit cu partea fata in aripa spate, iar dupa impact masina lui era paralela cu a mea, deoarece l-am rotit atunci cand l-am lovit in laterat. Am fost la politie, l-a scos vinovat pt neasigurarea la schimbarea directiei de mers, a fost amendat si retinut permisul. Cand am fost pusi sa semnam procesul verbal, politaiul la intrebat pe taximetrist daca are obiectii, acesta a scris ca se afla pe banda 3, adica in fata mea, apoi l-a intrebat daca doreste sa ma despagubeasca si a spus ca nu, lucru care a fost scris pe procesul verbal. Taximetristul a contestat acum pv-ul, iar cei de la asigurari acum mi-au blocat dosarul, desii cei de acolo au vazut ambele masini si au spus ca el a fost vinovat si ca eu ar trebui sa fiu despagubit, dar nu ma pot despagubii pana nu se termina procesul. Din ce am vazut procesul este pt anularea procesului verbal. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz? Voi fi si eu citat in acest proces? Daca taximetristul va castiga in instanta anularea pv-ului, eu nu voi mai fi despagubit?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:00, 2 August 2012
Trebuie sa fiti foarte atent si sa puneti in vedere instantei ca au fost/sau nu au fost martori la locul accidentului. Se stiu foarte bine practicile taximetristilor... acestia sunt foarte uniti si se pun martori unii pe altii in aceste cazuri. Societatea de asigurari va astepta sa vada finalizarea contestatiei deoarece in cazul in care procesul verbal este anulat acestia nu sunt obligati sa mai acorde despagubiri. O sa fiti si dumneavoastra citat cat si Insp. de Pol. Rutiera. Ar fi indicat sa aduceti in fata instantei si o expertiza extrajudiciara care sa va confirme cele declarate in cazul in care nu aveti martori (atentie cei din masina nu pot fi considerati martori).
Societatea de asigurari poate refuza acordarea despagubirilor in acest moment conform:
Ord. 14 / 2011 al CSA
Art. 45. — Despagubirile se stabilesc prin hotarare judecatoreasca, in cazul in care:
3. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana raspunzatoare de producerea prejudiciului, la cauzele si imprejurarile producerii accidentului, precum si la cuantumul prejudiciilor produse.
Singura solutie este sa asteptati decizia instantei iar in cazul in care nu se va anula procesul verbal ve-ti fi despagubit, intre timp nu puteti face decat sa va asigurati ca totul decurge conform celor relatate si nu apar anumite persoane ("martorii") care sa relateze ceva la care nu au asistat.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Taximetristul avea 3 clienti in masina in momentul accidentului, acestia pot fi martori? Ar fi bine sa imi iau si eu un avocat sa ma reprezinte sau nu este nevoie? In cazul in care procesul verbal va fi anulat, eu as putea da in judecata firma de asigurari sau pe el ca nu ma despagubesc desi politia mi-a dat dreptate mie?
Cei care circulau in masini in acel moment atat in a dumneavoastra cat si in a lui nu pot fi considerati martori (sunt considerati prepusi). Indicat este sa aveti pe cineva de partea dumneavoastra in instanta pentru a se asigura ca sunt respectate toate temeiurile legale. In cazul in care procesul verbal este anulat atunci probabil se va intoarce vinovatia.... astfel dumneavoastra nu ve-ti fi despagubit si trebuie sa ii inmanati o copie a politei dumneavoastre pentru a isi repara el masina (nu va da nimeni in judecata pentru nimic). Daca aveti dubii ar trebui sa aveti pe cineva care sa va reprezinte si sa solicitati o eventuala expertiza.
Probabil ca accidentul s-a produs pe str. Lunga sau pe str. De Mijloc. Pe aceste strazi exista cate o banda destinata circulatiei mijloacelor de transport in comun si mai multe benzi pe contrasens pentru circulatia tuturor categoriilor de autovehicule. Fara discutie, taximetristul este vinovat de producerea accidentului.
Societatile obisnuiesc sa amane plata despagubirii pana la finalizarea procesului. Dar exista si posibilitatea ca despagubirea sa fie achitata inaintea finalizarii procesului daca Dvs semnati un angajament prin care va angajati sa restituiti,total sau partial, sumele incasate daca hotararea judecatoreasca va va fi nefavorabila.
Asa este, accidentul s-a produs pe strada lunga. Dar chestia asta cu semnarea acelui act de a restitui suma in cazul in care pierd procesul, ii obliga pe asiguratori sa ma despagubeasca sau depinde de la firma la firma?

Alte discuții în legătură

Accident auto - proprietarul nu este de acord cu despagubirea. ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua Fiind implicat intr-un accident auto ca parte pagubita am completat constatul amiabil cu soferul vinovat (acesta recunoscandu-si ... (vezi toată discuția)
Au dreptul sa desfasoare ancheta? catalinastr catalinastr Buna Tuturor, problema pe scurt e simpla: accident de masina, vinovat celalalt sofer, mi-a iesit dauna totala pe masina, trebuie sa recuperez banii de la rca ... (vezi toată discuția)
Politia a stabilit concret dar asiguratorul vrea exact invers erimia_ioni erimia_ioni Buna ziua, Pe data de 2 octombrie 2011, am fost implicat intr-un accident astfel: circulam pe un drum european cu o singura banda pe sens. In fata mea in alt ... (vezi toată discuția)