Buna ziua,
Pe data de 2 octombrie 2011, am fost implicat intr-un accident astfel: circulam pe un drum european cu o singura banda pe sens. In fata mea in alt tir a incetinit viteza fara a semnaliza in niciun fel ce vroia sa faca. M-am asigurat si din fata si din spate si am intrat in depasire moment in care din fata tirului brusc un autoturism face stanga pentru a intra pe o alee. Am franat, l-am evitat dar am derapat si am iesit de pe carosabil lovind un zid de beton. Politia a venit la locul accidentului, a intocmit proces vb pt cel de la autoturism care a recunoscut ca nu s-a asigurat la manevra de viraj la stanga. Acum asiguratorul acelui individ spune ca de fapt asiguratul lui nu este de vina si ca eu nu trebuia sa depasesc cu toate ca aveam linie discontinua, nici un indicator nu-mi interzicea acest lucru. Domnul care reprezinta firma de asigurari nu face altceva decat sa urle ca nu voi fi despagubit si ca v-a chema in instanta politistul care a facut procesul vb, martorul de la fata locului, cu toate ca vinovatul si-a declarat vinovatia. Ce este de facut? Am inteles de la alte persoane ca acesti domni asa fac ei merg la intimidare? Ce ma sfatuiti? Multumesc!
Daca societatea de asigurare nu va solutioneaza dosarul in termen de 3 luni, aveti dreptul sa-i actionati in judecata pentru plata despagubirii si sa solicitati si penalizari de 0,1% pe zi de intarziere.
Chemati asiguratorul RCA al vinovatului la conciliere si apoi faceti o plangere la CSA si cu cele doua documente pregatiti-va de instanta. In acest scop angajati-va un avocat care sa va apere interesele si sa va reprezinte in instanta. La conciliere puneti in vedere ca asiguratorul vinovatului nu are decat de pierdut pt ca vor plati pe langa daunele suferite de masina dv si cheltuieli de judecata , cheltuieli cu avocatii etc.
Aparati-va drepturile, fiindca aveti toate sansele!
Asiguratorul n-are decat sa-l cheme in judecata pe politist...pana atunci, dv. trimiteti-le o somatie...ca sa aveti un refuz in scris de la ei, si apoi ii actionati in judecata, cu penalitati, cheltuieli de judecata, si tot tacamul!
Cum sa fac chemarea la conciliere? Eu in scris nu am nimic, niciun raspuns. Am primit un raspuns verbal de la domnul care reprezinta firma de asigurari, cum ca in 90 de zile de acum in colo voi primi raspuns. Pana atunci dosarul este in cercetari si verificari. Mentionez ca este singura masina care o am pe societate si acum nu mai am niciun venit. Am incercat sa il intreb pe acest domn astazi ce se v-a intampla si acesta mi-a raspuns exact asa: 99,99% asigurarea nu va da niciun ban asa ca nu se discuta nicicum de despagubiri ca 3-4 luni de acum in colo nu avem cu ce sa muncim. Multumesc!
Din pacate aveti doar doua posibilitati : ori asteptati ca societatea de asigurari sa instrumenteze dosarul de daune si, in cazul unui raspuns negativ sa va judecati cu ei, ori reparati masina in regie proprie si va recuperati banii de la societatea de asigurari.
Puteti, prin hotarare judecatoreasca, sa primiti despagubiri si pentru contravaloarea lipsei de folosinta a autoturismului (castigul nerealizat).