avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... indemnizatie crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

indemnizatie crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ani

am o prietena care are o fetita de 3 anisori, impliniti in seara de revelion. fetita este incadrata in caz de handicap grav de cand era mica. prietena mea imi spune ca a fost sa depuna actele pentru continuarea maternitatii pana la 7 ani dar i s-a raspuns ca , conform noilor reglementari din legea 448 pe 2006 nu mai primeste decat alocatie dubla si atat. e posibil asa? eu stiu ca trebuie sa primeasca vreo 450 lei indemnizatie crestere copil de la 3 la 7 ani. ma puteti lamuri caci si fiul meu face anul acesta 3 anisori si vreau sa stiu la ce sa ma astept.
Cel mai recent răspuns: valita , utilizator 08:35, 13 Iulie 2012
dianamitru a scris:

totusi eu am cunostinte care au copii care au implinit 3 ani in 2011 si iau:
- indemnizatie crestere copil de la 3 la 7 ani 450 lei
-alocatie dubla de 85 lei
-buget complementar de 91 lei
-indemnizatie insotitor de 500 lei


1. indemnizatie ingrijire copil cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani


TEXT extras din oug 124/2011

31. Dupa articolul 30 se introduc opt noi articole, articolele 31�38, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;
c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).
(2) Pe perioada concediului prevazut la alin. (1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.
(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
(4) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii in perioada de pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 7 ani.
(5) Pe perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica corespunzator prevederile art. 21 si 22.
(6) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a) si b), conditiile de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului se considera indeplinite indiferent care dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) a beneficiat de concediul pentru cresterea copilului.

Art. 32
(1) Oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 � Codul muncii, republicata, fara afectarea drepturilor de asigurari sociale prevazute de lege;
b) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
c) sprijin lunar in cuantum de 0,9 ISR, acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala destinate persoanelor cu dizabilitati, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv de 0,6 ISR pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani;
d) sprijin lunar in cuantum de 0,6 ISR, acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv de 0,3 ISR pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.
(2) Persoana cu dizabilitate grava sau accentuata care are in intretinere un copil si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente beneficiaza de sprijin lunar in cuantum de 0,9 ISR pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv de 0,3 ISR pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) lit. c) care realizeaza venituri dupa acordarea sprijinului lunar au obligatia de a comunica acest fapt agentiei teritoriale si beneficiaza, din oficiu, de drepturile prevazute la alin. (1) lit. d).
(4) Persoanele care au in plasament sau tutela un copil cu dizabilitate, inclusiv asistentul maternal, au dreptul la o alocatie lunara de plasament, acordata in conditiile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare, in cuantum majorat cu 50%.

Art. 33
(1) De drepturile prevazute la art. 31 si 32 nu poate beneficia parintele sau persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care, pentru acelasi copil, are in acelasi timp si calitatea de asistent personal ori care primeste indemnizatia de insotitor.
(2) Drepturile prevazute la art. 32 alin. (1) lit. c) si d), alin. (2) si (3) se acorda pentru fiecare dintre copiii aflati in intretinerea persoanelor.
(3) Indemnizatia prevazuta la art. 31 alin. (2), precum si cea prevazuta la art. 32 alin. (1) lit. d) si alin. (2) se cumuleaza cu drepturile de concediu si indemnizatie, respectiv de stimulent, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, de prezenta ordonanta de urgenta.


2. alocatie dubla si indemnizatia de insotitor o primeste dupa ce intocmeste dosarele la D.G.A.S.P.C. , insa dupa cum scrie la art 33, cine primeste indemnizatia de insotitor nu poate beneficia de concediu de ingrijire, asadar nu poate cumula acelasi parinte indemnizatia de ingrijire 450 lei cu cea de insotitor. Concediul de ingrijire pana la 7 ani, il acorda angajatorul, la angajator trebuie sa-l solicite parintele care nu beneficiaza de indemnizatia de insotitor.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
valita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani ggrama ggrama Acum lucrez, insa as dori sa-mi i-au concediu pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati care are 5 ani. Am inteles ca se poate pana la varsta de 7 ani a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt gemeni patriciaz patriciaz Buna ziua! As dori si eu sa stiu daca indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap de la 3 la 7 ani se acorda pentru ambii copii, adica 900 ron in ... (vezi toată discuția)
Prelungire indemnizatie copil dumitru1984 dumitru1984 Buna ziua copilul meu face 3 ani in mai anul viitor si vreau sa prelungesc perioada cu inca un an are astm bronsic sotia beneficiaza de aceasta ... (vezi toată discuția)