avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului, schimbare optiune
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului, schimbare optiune

Buna ziua,

Urmeaza sa nasc la inceputul lunii martie, indeplinesc conditiile pentru a beneficia de indemnizatie CIC. As dori sa optez pentru concediu pe 2 ani cu 1.200lei/luna. In cazul in care dupa o anumita perioada (sa spunem in jur de 1 an) as dori sa ma intorc la servici, exista posibilitatea ca sotul meu sa intre in crestere copil in locul meu, pana la implinirea varstei de 2 ani? In acest caz valoarea indemnizatiei primite de el va fi 75% (max.1.200 lei) din veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, sau inainte de intrarea in CIC? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:27, 1 Februarie 2012
1. Iata ce spune 0rdinul MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011:

Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

2. - Personal nu inteleg aceasta solutie deoarece OUG 111/2010 si Normele de aplicare a ei nu prevad asa ceva.
- Art.2(7) din OUG 111/2010 se refera la nemodificarea optiuniio pentru CCC pana la 1 an sau 2 ani nu la modificarea beneficiarului de CCC.
Multumesc pentru raspuns.
Pentru a beneficia de spor de insertie este posibila si intoarcerea la servici cu 1 sau 2 saptamani inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului(asta in cazul in care voi opta pentru CCC pana la 1 an)?
In perioada de pana la implinirea varstei de 2 ani exista posibilitatea sa beneficiez de program redus la locul de munca?
1. Puteti sa reluati activitatea oricand, inainte de a implini copilul 1 an, chiar si cu o zi inainte.
2. Dupa implinirea varstei de 1 an a copilului nu mai exista posibilitatea legala a unui program redus de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie toderas88 toderas88 as dori sa stiu daca la cadrele militare in activitate,beneficiaza de acest stimulent de insertie,mentionez ca eu nu am fost in concediu pt crestrea copilului. (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie direct din concediu postnatal? dinharghita dinharghita Buna ziua! Vreau sa aflu daca am dreptul la stimulentul de insertie in cazul in care ma intorc la munca dupa concediul de lauzie.Mentionez ca nu voi intra in ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu de ingrijire copil ContSters229751 ContSters229751 O salariata a facut cerere de intrare in concediu de ingrijire copil pentru un an in perioada 04.01.2011-04.01.2012. Acum vine cu o alta cerere de prelungire a ... (vezi toată discuția)