avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii speciale de munca = Conditii normale de munca!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii speciale de munca = Conditii normale de munca!

Aduc probe ca afirmatia de mai sus este adevarata:
-Primul caz este un pensionar care in total stagiu de cotizare realizat,are 7 ani si 5 zile in conditii speciale
-Al doilea caz este alt pensionar care in total stagiu de cotizare realizat,are lucrat in conditii speciale 5 ani 11 luni si 21 de zile

Nu sunt singurile cazuri.Pe acestea(dosare)le detin.

Beneficii pentru aceste perioade lucrate in conditii speciale:
1-Perioada suplimentara la vechimea in munca = 0
2-Reducerea varstei standard de pensionare = 0
3-Punctaj suplimetar = 0

Mentionez ca nu au beneficiat de prevederi(legi)speciale.Adica de un stagiu complet de cotizare, redus.

Sa vedem cum s-a ajuns aici:

Art.165^1(1) In forma prevazuta de legea 218/2008:

3. După articolul 165 se introduce un nou articol, articolul 1651, cu următorul cuprins:

„Art. 1651. – (1) Pensionarii sistemului public ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupe superioare de muncă, precum şi cei care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale sau deosebite şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei în vigoare după această dată beneficiază de o creştere a punctajelor realizate în aceste perioade, după cum urmează:

a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri încadrate în condiţii speciale, potrivit legislaţiei în vigoare după această dată;

b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri încadrate în condiţii deosebite, potrivit legislaţiei în vigoare după această dată.

Potrivit acestei prevederi,in perioada 03/11/2008 la 08/12/2008 pe langa cei care au lucrat in grupele superioare de munca I si II,s-a acordat punctaj suplimentar de 50% respectiv 25% si celor care au lucrat in conditii speciale si deosebite de munca.

Art.165^1(1) in forma prevazuta de O.U.G.209/2008:

"Art. 1651. - (1) Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I si/sau grupa II de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.

Potrivit prevederilor de mai sus,s-au scos conditiile speciale si deosebite de la acordarea punctajului suplimentar.

Legea 263/2010

ART. 169
(1) Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.

(6) Prevederile art. 100 lit. a), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate in conditii deosebite de munca dupa data de 1 aprilie 2001, se aplica si persoanelor inscrise la pensie anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

In prevederile de mai sus s-a reintrodus acordarea de punctaj suplimentar pentru conditii deosebite(art.100 lit a)care s-a pus in aplicare incepand cu 01/01/2013.

Intrebarea a fost,si ramane:
Care este temeiul legal potrivit caruia se acorda punctaj suplimentar pentru conditii speciale la cei care si-au deschis drepturile in perioada 01/04/2001 la 31/12/2010 cu exceptia intervalului 03/11/2008 la 08/12/2008 cand s-au aplicat prevederile art.165^1(1)din legea 19/2000 in forma prevazuta de legea 218/2008 ?

Trebuie sa repet:
Eu nu am lucrat in conditii speciale de munca.
Raman de unul singur,sa vad daca pot rezolva problema a zeci de mii de pensionari care se afla in situatia prezentata de mine.
Eu promit doar ca voi incerca.Daca voi si reusi,v-om vedea.
Cateva precizari si concluzii:

-Eu nu am lucrat in conditii speciale de munca.

-Am facut 6-7 interventii la Ministerul Muncii pe aceasta tema.
Nu mai pot continua,cu interventiile.
Motivul:Nu ma aflu in aceasta situatie.

Eu ii intreb de conditii speciale.
Raspunsul lor se refera la grupele superioare de munca I si II.
Isi mentin,acelasi raspuns.

Intrebarea mea:

Care este baza legala potrivit careea s-a acordat,se acorda,sau se va acorda punctaj suplimentar de 50% pentru conditii speciale la cei care si-au deschis drepturile in intervalele:01/04/2001 la 02/11/2008 si 09/12/2008 la 31/12/2010 ?

Raspunsul lor:

Vă facem cunoscut că menţinem punctul de vedere exprimat prin adresa nr.....................................20.01.2014, fiind întocmit cu respectarea legislaţiei în domeniu.
Totodată, precizăm că persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 01.04.2001 – 02.11.2008, respectiv 09.12.2008 – 31.12.2010, au beneficiat de creşterea punctajelor anuale numai pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001. Persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a Legii nr.263/2010 beneficiază de majorarea punctajelor anuale şi pentru activităţile desfăşurate în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit art.100.

Concluzia:
Nu au raspuns la intrebarile mele.
Nici nu pot avea raspuns.
Pentru ca nu exista.
Neavand raspuns,imi dau mie dreptate.
Nu in mod direct.
Se subintelege.

Este vorba de un vid legislativ.

Intrebarile mele sunt,si raman:

1)De ce nu se acorda punctaj suplimentar pentru conditii speciale la cei care si-au deschis drepturile in in intervalele:
01/04/2001 - 02/11/2008 si

09/12/2008 - 31/12/2010 ?

2)De ce nu exista urmatoarea prevedere in legea 263/2010 ?

Art.169

(7)

Prevederile art. 100 lit. b), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate in conditii speciale de munca dupa data de 1 aprilie 2001, se aplica si persoanelor inscrise la pensie anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

3)La ce institutie a statului mai pot apela,pentru a rezolva acest vid legislativ ?

Sperantele mele in rezolvare,sunt aproape de zero.
Nu ma pot implica mai mult,pentru ca nu ma aflu in aceasta situatie.

Din punctul meu de vedere,acest topic poate fi inchis.

Motivul:
Desi nu este problema mea,ma simt singur impotriva tuturor.
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2014
Carp Mircea, utilizator
Am gasit asa ceva:

Se vor da bani în plus şi pentru cei care au lucrat în condiţii speciale de muncă?

VASIL: În 2014 se aşteaptă şi primirea unor diferenţe pentru acele persoane care au lucrat în condiţii speciale de muncă şi nu au primit acel supliment de puncte, inclusiv de bani, pentru perioada lucrată în condiţii speciale de muncă. Au primit cei cu grupa I, cu grupa a II-a şi cu condiţii deosebite, iar începând cu 1 ianuarie 2014 trebuie să primească şi cei care au lucrat în condiţii speciale de muncă şi n-au primit aceşti bani.

Sursa:

[ link extern ]

Cele de mai sus confirma exact ce am pus in discutie pe acest topic.

Acum astept si temeiul legal potrivit caruia se va acorda acest punctaj suplimentar.
Discutia deschisa de dvs. este interesanta.
In dosarele de care amintiti, daca s-a deschis actiune in instanta, in mod normal ar fi trebuit sa se ajunga la Curtea Constitutionala. Daca aveti date in acest sens, ar fi utile atat pentru utilizatori, cat si pentru consultanti si moderatori, daca le-ati prezenta.
Ma gandesc ce demers s-ar mai putea face daca astfel de intrebari nu au fost puse inca la Curtea Constitutionala.
Poate Avocatul poporului ar putea sa aiba un cuvant de spus, daca Ministerul Muncii, la interventuiile dvs. repetate, se face ca nu pricepe intrebarea.
Ministrul muncii vorbeste pe la posturi TV de tot felul de nedreptati aparute in Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010, deoarece aceasta nu a fost dezbatuta in plenul Parlamentului, fara a se posta totusi pe site-ul MM, o lista cu acestea, in dezbatere publica, pentru eventuale completari, gen cele prezentate de dvs. Astfel s-ar putea face si un inventar a ceea ce s-a rezolvat pana in prezent, prin modificari aduse deja Legii nr. 263/ 2010.
Colegi care sunt inca in activitate la casele de pensii, colegi care efectueaza expertize tehnice judiciare si/ sau colegi care dau consultatii in domeniului asigurarilor sociale ar putea avea mai multe de spus.
Eu am depistat acest vid legislativ inca din anul 2011,dupa intrarea in vigoare a legii 263/2010.
Desi nu ma aflu in acesta situatie,am facut mai multe interventii la mai multe institutii ale statului(comisia juridica a Camerei deputatilor,Ministerul Muncii,CNPP,televiziuni)pentru a lamuri problema,dar asa cum am mai spus,fiind singur impotriva tuturor,nu am reusit mare lucru.
Daca ma aflam in aceasta situatie,cautam si alte solutii.
Acum am facut din nou interventii,sa vad pe ce temei legislativ s-au facut afirmatiile de mai sus.
La acest moment sunt multumit de faptul ca am depasit momentul de a ma mai simti singur, impotriva tututror.

Alte discuții în legătură

Ce pensionari vor beneficia de prevederile legii 192/2015 Carp Mircea Carp Mircea Potrivit legii 192/2015 beneficiaza de majorarea punctajelor cu 50%, respectiv cu 25% urmatorii pensionari: -Cei care au lucrat in grupele superioare I si ... (vezi toată discuția)
Majorarea punctajului pentru activitatea lucrata in grupa i incepand cu 1 ianuarie 2010 sudussrl sudussrl am iesit la pensie in 4 nov. 2009 la cerere cu o pensie de 932 lei. am lucrat in grupa I de munca. nu mi s-a marit pensia de la 1.01.2010 conform OUG 209/2008. ... (vezi toată discuția)