denissiioana a scris:
buna ziua.an 27 ani si as dori o informatie referitoare la dreptul pe care l-ar avea mama mea.MAMA in varsta de 57 ani nu are nici un fel de venit(doar ajutorul social de la primarie pt. care trebuie sa munceasca nu stiu cate ore pe luna),tatal meu este decedat de14 ani in urma unui cancer la stomac iar mama este bolnava(hipertensiune arteriala,probleme la un picior,etc)as dori sa stiu daca se poate pensiona de boala(dupa tata)sau ce alte drepturi mai poate avea dat fiind faptul ca ea locuieste la tara si multi ani pe cartea de munca nu are si cei care i-ar avea sunt la fostul CAP,ani pe care cei de la primarie inca nu ii gasesc si nici nu stiu daca ii vor mai gasi?VA multumesc mult si imi cer scuze daca nu m-am facut prea bine inteleasa,dar as dori tare mult sa o ajut pe mama care traieste doar din ce poate ea sa lucreze la tara(pamant)
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Acte necesare, dupa caz:
- cerere tip
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant la Casa Teritoriala de Pensii.