Nu stiu ce legislatie ati citit, dar Legea cetateniei romane 21/1991 mi se pare destul de clara:
[ link extern ]
Art. 5
(1) Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
(2) Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.
(3) Copilul gasit pe teritoriul statului roman este considerat cetatean roman, pana la proba contrarie, daca niciunul dintre parinti nu este cunoscut.
Concluzia este ca cetatenia romana se dobandeste prin nastere chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman, indiferent daca nasterea are loc in Romania sau in strainatate.
Parintii decid de comun acord in privinta cetateniei copilului doar in anumite situatii: in cazul copilului adoptat, atunci cand doar unul dintre parintii adoptatori este cetatean roman (art. 6 alin. 2), sau in cazul in care unul dintre parinti dobandeste cetatenia romana prin acordarea la cerere, iar celalalt este cetatean strain (art. 9 alin. 2).
Romania este membra a Conventiei ONU din 1961 privind reducerea cazurilor de apatridie.
O persoana nu poate renunta la cetatenia romana decat daca a dobandit sau a solicitat si are asiguarea ca va dobandi alta cetatenie si are motive intemeiate sa ceara renuntarea la cetatenia romana.
Cred ca singura situatie in care un copil se poate naste in Romania fara cetatenie ar fi aceea in care ambii parinti sunt apatrizi.