avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cetatenie nou-nascut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cetatenie nou-nascut

Am citit legislatia cu privire la cetatenia romana.
Daca ambii parinti au cetatenia romana, copilul ar trebui sa aiba cetatenia romana.
Insa in lege nu este specificat acest lucru ca fiind obligatoriu.
Deci reiese ca parintii au drept de alegere a cetateniei pentru copilul nou-nascut.

Cum se poate face ca sa nu aiba copilul cetatenia romana?
Adica urmand sa fie apatrid.

Care este calea de urmat pentru aceasta procedura?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
Viorel2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 00:48, 14 Ianuarie 2012
Nu stiu ce legislatie ati citit, dar Legea cetateniei romane 21/1991 mi se pare destul de clara: [ link extern ]
Art. 5
(1) Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
(2) Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.
(3) Copilul gasit pe teritoriul statului roman este considerat cetatean roman, pana la proba contrarie, daca niciunul dintre parinti nu este cunoscut.

Concluzia este ca cetatenia romana se dobandeste prin nastere chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman, indiferent daca nasterea are loc in Romania sau in strainatate.
Parintii decid de comun acord in privinta cetateniei copilului doar in anumite situatii: in cazul copilului adoptat, atunci cand doar unul dintre parintii adoptatori este cetatean roman (art. 6 alin. 2), sau in cazul in care unul dintre parinti dobandeste cetatenia romana prin acordarea la cerere, iar celalalt este cetatean strain (art. 9 alin. 2).

Romania este membra a Conventiei ONU din 1961 privind reducerea cazurilor de apatridie.
O persoana nu poate renunta la cetatenia romana decat daca a dobandit sau a solicitat si are asiguarea ca va dobandi alta cetatenie si are motive intemeiate sa ceara renuntarea la cetatenia romana.
Cred ca singura situatie in care un copil se poate naste in Romania fara cetatenie ar fi aceea in care ambii parinti sunt apatrizi.
In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsul dvs. clar si rapid.

Va rog imi puteti spune cum pot demara procedura de renuntare la cetatenia romana?
Ce acte imi trebuiesc pentru dosarul de renuntare la cetatenie?
Cat dureaza pana se anuleaza cetatenia?

Daca copilul meu este nascut intr-o alta tara, atunci e clar ca voi primi niste acte de unde e nascut. Sunt tari care ofera cetatenia la nastere. Apoi daca revenim in tara, eu nu vreau sa fie luat in evidenta de statul roman. Adica sa nu aiba CNP.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
Viorel2012, utilizator
Cererea de renuntare la cetatenia romana se face personal, dupa implinirea varstei de 18 ani. Aceasta cerere se poate aproba, pentru motive temeinice, si in anumite conditii (vezi Legea cetateniei romane). Prin urmare, nu puteti retrage cetatenia romana pentru copil.
Am inteles. Atunci nu aduc copilul in tara si cu asta basta.

Am o groaza de motive temeinice nu e asta o problema.
Cum fac sa incep procedura?
Cat dureaza?
Ce acte imi trebuiesc si unde depun dosarul?
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
Viorel2012, utilizator
Cred ca nu ati inteles: chiar daca nu aduceti copilul in tara, acesta tot va avea cetatenia romana, iar Dvs. nu puteti schimba acest lucru. Daca copilul va dori, va putea depune cererea dupa implinirea varstei majoratului. Va recomand sa cititi legea mentionata, este scurta si clara.

Alte discuții în legătură

Dobandire cetatenie romana epopa epopa Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta:Cum poate fiica israeliana majora a unui cetatean roman sa dobandeasca si cetatenia romana? Fac ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor din spania in romania ionstoica ionstoica copilul are parinti cu cetatenie romana,copilul are numai certificatul de nastere spaniol ce trebuie facut pentru a putea veni toti trei in romania(parintii si ... (vezi toată discuția)
Buna seara alinamunti alinamunti Sotul meu este turc si recent a primit permis de sedere pe 2 ani in Romania,iar tot ceea ce ma intereseaza este daca el poate pleca impreuna cu mine in alte ... (vezi toată discuția)