avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dobandire cetatenie romana
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dobandire cetatenie romana

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta:Cum poate fiica israeliana majora a unui cetatean roman sa dobandeasca si cetatenia romana?
Fac urmatoarea precizare :in 1976 la emigrarea tatalui din tara acesta a renuntat (silit) la cetatenia romana , a emigrat in Israel cu pasaport roman fara cetatenie!.Fiica s-a nascut in Israel in 1986. Tatal a cerut si redobandit cetatenia romana in 1996 actualmente are cetatenie dubla,domiciliul in Israel si locuieste cu adeverinta de identitate in Romania.
Cel mai recent răspuns: Seffer Laurentiu , Consilier juridic 09:41, 22 Ianuarie 2010
avind un parinte de nationalitate romana care si-a redobindit cetatenia, la care a fost obligat sa renunte, persoana in cauza poate face o cerere in vedere obtinerii cetateniei romane, la organele conpetente. cererea o poate face si depune direct la ministerul de justitie a Romaniei. nu se primesc cereri depuse prin mandatar sau la sediile ambasadelor.
Va propun, ca fata sa contacteze Consultaul Roman din Israel si sa prezinta situatia respectiva. Tatal ei fiind cetatean roman, ar trebui sa primeasca cetatenia romana fara probleme. Presupun ca Consulatul va poate da relatii si cu privire la aspectele procedurale.
In conformitate cu LEGEA CETATENIEI ROMANE Nr. 21/1991 modificata si completata potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 29 mai 2003
Art. 4. – (1) Cetatenia romana se dobandeste prin:
a) nastere;
b) adoptie;
c) acordare al cerere.

A. Prin nastere
Art. 5. – (1) Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
(2) Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.
(3) Copilul gasit pe teritoriul statului roman este cetatean roman, daca nici unul dintre parinti nu este cunoscut.

B. Prin adoptie
Art. 6. – (1) Cetatenia romana se dobandeste de catre copilul cetatean strain sau fara cetatenie prin adoptie, daca adoptatorii sunt cetateni romani, iar adoptatul nu a implinit varsta de 18 ani.
(2) In cazul in care numai unul dintre adoptatori este cetatean roman, cetatenia adoptatului minor va fi hotarata, de comun acord, de catre adoptatori. In situatia in care adoptatorii nu cad de acord, instanta judecatoreasca competenta sa incuviinteze adoptia va decide asupra cetateniei minorului, tinand seama de interesele acestuia. In cazul copilului care a implinit varsta de 14 ani este necesar consimtamantul acestuia.
(3) Daca adoptia se face de catre o singura persoana, iar aceasta este cetatean roman, minorul dobandeste cetatenia adoptatorului.

Art. 7. – (1) In cazul declararii nulitatii sau anularii adoptiei, copilul care nu a implinit varsta de 18 ani este considerat ca nu a fost niciodata cetatean roman, daca domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.
(2) In cazul desfacerii adoptiei copilul care nu a implinit varsta de 18 ani pierde cetatenia romana pe data desfacerii adoptiei, daca acesta domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.

C. Prin acordare la cerere
Art. 8. – (1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin.(1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international ori a investit in Romania sume ce depasesc 500.000 euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin.(1) lit. a).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara alinamunti alinamunti Sotul meu este turc si recent a primit permis de sedere pe 2 ani in Romania,iar tot ceea ce ma intereseaza este daca el poate pleca impreuna cu mine in alte ... (vezi toată discuția)
Dobandirea cetateniei in cazul casatoriei olgac olgac Am cetatenia Rep. Moldova. Sunt casatorita din 2000. Primii 5 ani am avut resedinta temporara ca studenta. In urma studiilor am plecat din tara pt masterat si ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie romana prin casatorie caribe caribe buna,am si eu o intrebare................daca un cetatean basarabean se casatoreste cu un cetatean roman,in cat timp obtine cetatenie romana ,cetateanu ... (vezi toată discuția)