avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei standard de pensionare pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele incadrate in grad de handicap

Buna ziua,

Ma numesc M.C. Am varsta de 57 de ani si o vechime neintrerupta in munca de 35 de ani (in invatamant - profesoara). Am o boala congenitala: sindrom Klippel - Trenaunay. Boala a evoluat incet. A inceput sa ma supere pe la 18 ani dar abia la 49 de ani mi s-a stabilit corect diagnosticul. Doar anul trecut ( aprilie 2010 ) am fost indemnata sa ma adresez comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, de unde am primit un certificat de incadrare in gradul de hadicap accentuat.
Acum vreau sa ies la pensie si vreau sa va intreb daca pot beneficia si eu de articolul 58, cap IV din legea pensiilor din 2011. Imi este neclar, deoarece eu am dovada de handicap doar de un an, si singurele dovezi ale bolii apar doar din anul 2004, pe toate iesirile din spital, unde se mentioneaza boala si faptul ca este congenitala. Ce act imi trebuie pentru a dovedi ca handicapul meu este preexistent calitatii de asigurat si sa beneficiez de reducerea varstei standart de pensionare? (Este suficient certificatul de handicap si o dovada de la medicul de specialitate, sau iesirile din spital?)

Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:52, 8 Ianuarie 2012
Legea 263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

In situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, persoana in cauza beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare potrivit prevederilor legale de mai sus.

Nu va incadrati aici.
Posibilitati:Pensie anticipata partiala cu penalizare oricand doriti,sau pensie de invaliditate, numai daca este posibil.
Handicapul preexistent calitatii de asigurat este handicapul care s-a ivit inainte ca o persoana sa se angajeze prima oara (atunci a avut calitatea de asigurat). Data ivirii handicapului este cea mentionata in certificatul de incadrare in grad de handicap si, din pacate, dvs. nu puteti sa beneficiati de prevederile art. 58 din Legea nr. 263/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare invaliditate mihailaion mihailaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea intrebare: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Pensii pfa sirov sirov Buna ziua, Sunt o persoana cu handicap accentuat. Am infiintat un PFA, am incheiat un contract cu o firma si prestez servicii firmei. Dupa venitul obtinut ... (vezi toată discuția)
Reducere stagiu complet de cotizare in conditii de handicap gicahu gicahu Sunt pensionar de invaliditate din luna decembrie 2014 Intrebarea mea este daca mi se reduce stagiul complet de cotizare in conditiile in care am obtinut ... (vezi toată discuția)