Liberarea conditionata se aplica in cazul relatat de dvs , in conformitate cu disp.art.59 c.pen dupa executarea de catre sotul dvs a 1/2 din cuantumul pedepsei.
În conformitate cu dispoziţiile art.59-60 c.p , condamnaţii care sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi dau dovezi temeinice de îndreptare , ţinându-se seama de antecedentele lor penale , pot fi liberaţi condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepselor cu închisoarea.
În acelaşi timp , una din condiţiile esenţiale prevăzute de legislatia penala este executarea în totalitate a unei anumite părţi din durata pedepsei (fracţiunii) , mărimea acestor fracţiuni de pedeapsă fiind însă diferenţiată de natura infracţiunilor săvârşite , durata pedepselor cu închisoarea aplicate de către instanţele de judecată şi vârsta celui condamnat.
In conformitate cu Legea 275/2006 , liberarea condiţionată se acordă potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate , cu participarea judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate , avandu-l preşedinte pe judecatorul delegat , propune liberarea condiţionată ţinând seama de :
1.fracţiunea din pedeapsă efectiv executată
2.de partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate 3.de conduita persoanei condamnate
4. de eforturile acesteia pentru reintegrarea socială , în special în cadrul activităţilor educative , culturale , terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială , in procesul instruirii şcolare şi al formării profesionale
5.de responsabilităţile încredinţate
6. de recompensele acordate
7.de sancţiunile disciplinare aplicate
8. de antecedentele sale penale.
Propunerea comisiei de admitere a liberării condiţionate , cuprinsă într-un proces-verbal motiva t, împreună cu documentele care atestă menţiunile cuprinse în procesul-verbal , se înaintează judecătoriei în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere şi se comunică persoanei condamnate.
În cazul în care comisia constată că persoana condamnată nu întruneşte condiţiile pentru a fi liberată condiţionat , în procesul-verbal fixează un termen pentru reexaminarea situaţiei acesteia , care nu poate fi mai mare de un an.
Comisia comunică procesul-verbal persoanei condamnate şi îi aduce la cunoştinţă acesteia, sub semnătură , că se poate adresa direct instanţei cu cerere de liberare condiţionată.
Când persoana condamnată se adresează direct instanţei , solicitand liberarea condiţionată , odată cu cererea se trimite şi procesul-verbal întocmit de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate , împreună cu documentele care atestă menţiunile cuprinse în acesta.