avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plingere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plingere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata

In urma cu aprox. un an , mai precis pe 13/02/2011 , a avut loc un scandal , in baruletul pe care-l detin . La izbucnirea conflictului , se aflau in bar :
- partea vatamata;
- agresorii (doi frati )
- un martor ;
- proprietarul ( eu )
In incercarea de a-i desparti ( eu si cu martorul ) , acesta a fost lovit si el in cap cu o sticla si sangerand , a plecat ,eu ramanand singur cu partile implicate .
Dupa efectuarea cercetarilor si a U.P. , procurorul , prin rechizitoriu din 28/04/2011 , a dispus:
- trimiterea in judecata a celor doi frati ( inculpati ) , in stare de arest ;
- N.U.P. fata de mine .
Dupa formularea plangerii impotriva solutiei data de catre procuror , primul procuror al parchetului emite la data de 02/06/2011 , o rezolutie , prin care dispune :
- admiterea plangerii petentului ;
- infirmarea partiala a solutiei de N.U.P. fata de mine;
- constituirea unui nou dosar .
Fiind din nou cercetat in noul dosar , de ctre un alt procuror , la data de 31/08/2011 , acesta emite o alta rezolutie prin care dispune :
- N.U.P. fata de mine , intrucat fapta reclamata nu exista .
La data de 17/11/2011 a fost emisa o citatie , prin care sunt invitat la Tribunal in calitate de intimat-faptuitor , pentru FOND (art.278 ind. 1 C.p.p.) .
1). V-as ruga , daca puteti sa-mi spuneti , cam la ce sa m-astept ;
2). Daca pot solicita , de la org. de politie , ptr. depunerea la dosar o caracterizare a petentului , privind comportamentul social al acestuia ( scandalagiu notoriu ) .
Va multumesc !

trebuie verificat care anume este obiectul dosarului de la Tribunal
nu ne-ati spus pentru ce data este citatia ....

Art. 278^1 - Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si
orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu.
In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecatorului, in termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
La judecarea plangerii, prezenta procurorului este obligatorie.
La termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.
Judecatorul, solutionand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate.
Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicandu-se in mod corespunzator.
In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.
Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.
In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art.10.
Judecatorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
Plangerea gresit indreptata se trimite organului judiciar competent.



prin urmare se solutioneaza plangerea impotriva solutie de nup.

sfatul meu este sa va angajati un aparator deoarece hotararea inatantei este definitiva si irevocabila, prin urmare , nu mai aveti alta cale de atac daca se admite.
din experienta va spun ca se urmaresc mai ales viciile de procedura din doasar, care , din nefericire nu sunt putine de regula.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Omorul calificat (art.175C.p.p.art.20c.p. rap. la art. 174 al.1 c.p., art. 175 al. 1 lit. i C.p. / Pentru 09/01/2012 _amanat
sunt in aceasi situatie..am avut primul termen si sa amanat pt ca lipsea petentul.
Pai , loviturile aplicate despre care faceati vorbire s-au transformat , conform acceptiunii parchetului , probabil in urma probelor administrate , in infractiunea de tentativa la omor.
In aceasta situatie , fiind vorba despre o incadrare juridica , corespunzatoare unei fapte grave de violenta , recomandabil este sa apelati la un avocat penalist priceput , pentru ca instanta sa respinga plangerea formulata de partea vatamata sau sa minimalizeze eventualele consecinte juridice ale presupusei fapte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Pot ataca in instanta rezolutia procurorului de n.u.p? Traian ionescu Traian ionescu Am facut o plangere de abuz in serviciu .Procurorul , fara sa ma audieze macar a dat n.u.p..Am contestat la superior.Mi s-a respins.pot s-o atac in instanta? ... (vezi toată discuția)
Cim suspendat ionutdima13 ionutdima13 daca procurorul da nup eu ma pot intoarce la servici sau angajatorul o poate contesta ca sa mai ma tina pe bara. (vezi toată discuția)