avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune/Locuinta sociala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune/Locuinta sociala

Buna ziua,
In 2003 mama mea a primit de la primarie o locuinta sociala (nu ANL) pentru 3 persoane - mama, eu si fratele meu, la data respectiva niciunul dintre noi nedetinand vreun imobil proprietate privata.
Anual aveam obligatia de a depune la dosarul tinut de primarie o declaratie autentica prin care declaram ca nu detinem, nu am achizitionat si nu am instrainat vreun imobil.
Anul trecut a murit bunicul meu. Succesiunea nu a fost inca solutionata insa mama ar avea dreptul - impreuna cu fratele ei - la o casa la tara pe care ar dori sa o dobandeasca integral, incercand sa il determine pe unchiul meu sa renunte la mostenire (acesta nu s-a ocupat niciodata de parinti, a cauzat probleme mereu, l-a batut chiar pe bunicul meu si a risipit o suma foarte mare de bani pe care a primit-o de la bunicul meu in schimbul unei intretineri subintelese - din cate stiu nu a existat contract de intretinere - fara a se ocupa insa de el).
Termenul de optiune succesorala a expirat in octombrie.
Intrebarea mea este: cat de eficienta ar fi o conventie prin care unchiul meu ar renunta la drepturile succesorale (in schimbul unei sume de bani)?
De asemenea, daca mama va beneficia de mostenire, indiferent in ce cota, cum ii va afecta acest lucru situatia de chirias al locuintei sociale? Sau va fi nevoita sa aleaga intre statutul de chirias si cel de proprietar? Mentionez ca mama a investit destul de mult in aceasta locuinta sociala renuntand chiar sa se recasatoreasca pentru a nu o pierde.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Moștenire Rzsolt Rzsolt Bună ziua. Intrebarea este pentru părinții mei. Părinții mei locuiesc de 25 de ani la casa părintească. Fratii tatălui acum vor să ceară partea lor. ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirilor se face in ordinea deschiderii lor? cleopatramao cleopatramao Buna seara. Bunica a decedat in 1995. Dupa ea au decedat si cei trei fii. Toti fiii au cate doi copii. Verii mei au dezbatut succesiunile unchilor mei ... (vezi toată discuția)
Cum dovedesc ca este fratele mamei marius s marius s Buna ziua.am apelat la dumneavoastra cu o problema... Mama mea are un frate care a fost nascut inainte ca bunica mea sa se casatoreasca cu bunicul...dupa ... (vezi toată discuția)