avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare taxa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare taxa

am platit taxa de poluare, vineri, 06.01.2012, avand in vedere ca urmeaza ca legea 50/2008 modificata sa se abroge si sa intre in vigoare alta, dupa abrogarea legii 50/2008 mai pot da statul in judecata pentru recuperarea taxei?
Cel mai recent răspuns: kgula , utilizator 21:36, 10 Ianuarie 2012
Daca faceti parte dintre cei care au platit taxa de prima inmatriculare conform primei variante a OUG nr. 50/2008 - varianta care a fost declarata contrara dreptului comunitar. , primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.
Cererea se intemeiaza pe regula generala din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor
Documentele care trebuie anexate cererii de restituire sunt
- cartea de identitate a vehiculului,
- certificatul de inmatriculare al acestuia,
- documentul doveditor al platii taxei.
Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.
In cazul in care raspunsul organului fiscal este unul negativ, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a Directiei de Finante Publice. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului competent domiciliului dvs si trebuie insotita de dovada cererii pe care ati facut-o la organul fiscal, precum si de raspunsul primit de la acesta.
Termenul pentru a actiona in justitie este de 6 luni de la data raspunsului negativ sau de la data expirarii termenului in care autoritatea publica trebuia sa raspunda
Ca si costuri,atasate cererii instantei ,taxa judiciara este de 4 lei plus 10% din suma solicitata, dar nu mai mult de 39 lei.
Timbrul judiciar are valoare care poate varia in functie de suma solicitata, dar nu poate fi mai mare de 5,30 lei.
da, multumesc, stiam asta, pe mine ma intereseaza in special daca nu apuc sa ii actionez in instanta pana cand ei vor modifica legea, voi mai recupera banii? Sau imi vor da doar diferenta?
Avand in vedere ca de regula,raspunsul de la DGFP este negativ,posibilitatea de recuperare a sumei o reprezinta numai hotararea dispusa de instanta de judecata
instanta de judecata ar putea sa imi dea un raspuns favorabil avand in vedere ca se va introduce noua taxa ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am castigat in fond dar am pierdut in recurs, ce mai pot face? Narch Narch Buna ziua, Am depus cerere de restituire taxa de prima inmatriculare - s-a admis in fond, dar s-a respins in recurs. Se mai poate face ceva? (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto tcris tcris Buna, As dori sa stiu daca si eu ma incadrez in categoria persoanelor care pot cere restituirea taxei auto (conform ultimei hotarari a ICCJ), avand in ... (vezi toată discuția)
Taxa poluare daniel67 daniel67 Chemarea in instanta se face Administratiei Finantelor unde am platit taxa sau DGFP? va multumesc. (vezi toată discuția)