avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incadrare absolvent - cumul de functii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incadrare absolvent - cumul de functii

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati sa gasesc raspuns la o problema.

La o societate de tip SRL (momentan fara angajati) la care sunt administrator si asociat unic, pot angaja cu norma intreaga un absolvent prin programul de incadrare a absolventilor daca absolventul detine deja un job cu norma intreaga la alta societate dar nu a fost incadrat in ultimul an ca absolvent?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:59, 11 Ianuarie 2012
1. Codul muncii permite ca o persoana sa aiba, concomitent, mai multe contracte individuale de munca (CIM), fara a fi impuse anumite limite de program sau durata de munca:

Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.


2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
...
Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
...
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singurã datã pentru fiecare formã de învãţãmânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

3. - Asadar, din cele aratate mai sus, eu zic ca puteti sa angajati persoana respectiva cu CIM de 8 ore pe zi si sa beneficiati si de prevederile art.80 din Legea 76/2002.
- Conditia este insa sa nu aiba mai mult de 12 luni de la data absolvirii formei de invatamant respective.
Nu are 12 luni de la absolvire. A absolvit liceul seral anul trecut in iulie.

Multumesc.
1. Atunci ii incheiati CIM pe perioada nedeterminata,cu program de 8 ore pe zi si apoi mergeti la Agentia de Somaj si incheiati conventia.

2. Dar interesati-va inainte daca vor sa incheie conventie pentru ca din lipsa de bani s-ar putea sa nu o incheie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimularea încadrarii în muncă a şomerilor xquestion xquestion Conform Legii Nr. 76/2002, angajatorii beneficiaza de masuri pentru stimularea încadrarii în muncă a şomerilor (ART. 80.). Intrebarea mea este: Daca ... (vezi toată discuția)
Somaj caniculesei caniculesei Buna ziua! Va ros sa im spuneti daca pentru un absolvent al anului 2012 se poate beneficia de subventie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Angajare absolvent, beneficii angajator iryvi iryvi Buna ziua! Am o societate si as vrea sa angajez un absolvent 2012 cu studii superioare! Daca a aboslvit in 2012 mai beneficiez de acele scutiri de taxe care ... (vezi toată discuția)