avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită licitatie
Discuție deschisă în Executare silită

licitatie

Am niste nelamuriri privind licitatiile. Va expun situatiile cu care m-am intalnit:
1) Executorul mi-a spus ca banca care a cerut executarea nu accepta mai putin de 75 % din pretul de evaluare.( e a 3 sau a 4 licitaie, pretul de evaluare a scazut cu 25 %). Inteleg ca banca nu-si acopera debitul, dar in acest caz cred ca ar trebui sa si-l adjudece in contul creantei? sau la banci legea e alta?
2)Alta data cerand informatii la o banca repet despre LICITATIE, mi s-a spus ca pretul de evaluare = pretul de licitatie nu scade. ( nici la prima, nici la a doua, samd) Primul anunt a fost in octombrie, si l-am reintalnit in ianuarie la aceeasi valoare. e corect?
3)La o alta licitatie la al 2 lea termen, a fost prima , a doua , a treia strigare.....o alta persoana a licitat mai mult ca mine......surpriza mea a fost ca creditorul a anuntat ca nu accepta mai putin de75 % din pretul de evaluare? (a spusa ca a investit mult in imobil....ca incearca sa obtina un credit si sa obtina ea apartamentul in contul creantei). Dar revin cu intrebarea nu trebia sa se inscrie la licitatie? imi scapa ceva?
Imi dati niste art din lege va rog?
Cel mai recent răspuns: crismiti , utilizator 09:44, 12 Ianuarie 2012
În cazul în care debitorul unei obligaţii de plată nu se achită de această obligaţie, iar garanţia plăţii este constituirea unui drept de ipotecă în favoarea creditorului asupra unui bun imobil al debitorului, atunci creditorul poate apela la executarea silită imobiliară valorificând ipoteca prin intermediul unui executor judecătoresc sau executor bancar, după caz.
Potrivit art 500 alin. (1) C. proc. Civ., dacă în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei de catre executor,debitorul nu plăteşte datoria, începe procedura de vânzare.
Executorul judecătoresc împreună cu părţile - in temeiul unui raport de evaluare intocmit de expert evaluator- vor stabili preţul de vânzare al imobilului la valoarea de circulaţie.
În termen de 5 zile de la fixarea preţului, executorul judecătoresc întocmeşte şi afişează procesul - verbal de punere în vânzare a imobilului, termenul neputând fi mai scurt de 30 de zile dar nici mai lung de 60 de zile de la afişare.
Participarea la licitaţie în vederea cumpărării imobilului este condiţionată de depunerea unei cauţiuni la Trezoreria Statului, la C.E.C. sau la orice instituţie bancară, la dispoziţia executorului judecătoresc până la termenul stabilit pentru vânzare, reprezentând 10 % din preţul de începere a licitaţiei pentru termenul respectiv.
Dacă nu s-a oferit preţul la care imobilul a fost evaluat, datorită faptul că imobilul este grevat de un drept de uz, uzufruct, abitaţie sau servitute întabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, executorul va reîncepe licitaţia liber de aceste drepturi la preţul menţionat în publicaţia de vânzare.
Dacă nu se oferă nici acest preţ, executorul va amâna licitaţia pentru un alt termen, care nu poate fi mai târziu de 60 de zile.
La acest termen, licitaţia va începe de la 75 % din preţul la care imobilul a fost evaluat, iar dacă nu se obţine nici acest preţ, atunci se va vinde la cel mai mare preţ oferit.
Executorul va întocmi un proces - verbal despre desfăşurarea şi rezultatul fiecărei licitaţii, menţionând adjudecatarul imobilului.
La cererea adjudecatarului, executorul judecătoresc cu acordul creditorului, poate solicita plata în rate a preţului.
Potrivit art. 513 Cod Procedură civilă, acesta va fi obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventualele diferenţe de preţ.
Orice persoană interesată poate obţine informaţii concrete despre procedura de executare silită imobiliară de la un avocat, executor judecătoresc sau executor bancar
creditorul poate solicita cel putin 75% din pretul de evaluare?
creditorul poate refuza pretul oferit de un licitator ?
Sunt anumite cazuri in care creditorul poate sa nu accepte vanzarea sub o anumita limita.Crezi ca e normal ca la o licitatie(poate sa fie si al-5-a termen) a unui imobil evaluat la 300,000 euro si ptr. care tu oferi 5,000 euro si mai vine si un nene care liciteaza si el 3,000 euro asa la nimereala (sau poate e tovaras cu tine),eu in calitate de creditor (care sa zicem am de recuperat 150,000 euro)sa ma vad obligat sa ma multumesc cu oferta ta?Executorul judecatoresc actioneaza conform unui dosar de executare la solicitarea unui creditor.Plus ca in cazuri suspecte ca cel descris de mine exista mari sanse ca in caz de contestare a executarii instanta sa anuleze licitatia.Daca executorul nu are vre-un interes v-a refuza sa emita actul de adjudecare.
sunt de acord cu exemplul dat de dvs. Dar de ce nu-l adjudecati dvs in contul creantei?
eu nu ofer un pret derizoriu, dar e o LICITATIE. In Codul de procedura civila nu se specifica ( sau nu inteleg eu ). As vrea un raspuns in baza legii daca se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)
Participare la licitatie executare silita Romeo Valentin Romeo Valentin Buna ziua Am calitatea de creditor, daca solicit a se vinde la licitatie prin executere silita un imobil, pot participa la licitatie ?\\ Daca cei care ... (vezi toată discuția)
Executare silita, stabilire pret vanzare Dal99 Dal99 Care este procedura prin care se stabileste pretul la care va fi vandut de catre executorul judecatoresc un imobil ipotecat? (vezi toată discuția)