avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare cladire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare cladire

-prima reevaluare 31.12.2008 cu valoare majorata
-a doua reevaluare 31.12.2011 cu diminuare de valoare
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 17:08, 12 Ianuarie 2012
Reevaluarea imobilizarilor corporale nu inseamna neaparat o majorare de valoare. Reevaluarea consta in inregistrarea activelor la valoarea lor justa in evidentele contabile.
In primul rand, multumesc, insa tot nu sunt lamurita. raportul de evaluare are ca baza a evaluarii: valuarea justa si s-a folosit abordarea prin cost si abordarea prin capitalizarea veniturilor otandu-se pentru valoarea obtinuta prin cost. In anul 2008 am facut reevaluare in urma careia a rezultat o crestere, in decembrie 2011 prin reevaluarea la valuarea obtinuta prin cost a rezultat o reducere a valorii cladirilor si aici ma incurc. Cum trebuie sa tin cont de 105 la care inca mai am sold creditor si cum fac inregistrarile si legate de amorizare. astept un raspuns si sper sa ma si lumonez intre timp la creieras:hammer:
www.avocatnet.ro/content/for...



Conform Ordinului 3055/2009:

Daca in urma reevaluarii rezulta o scadere de valoare si anterior nu s-a efectuat o alta reevaluare(prin cont 105) , atunci aceasta scadere de valoare se va inregistra pe cheltuieli:
681 (Chelt.cu amortizarea si asimilate cu analitic distinct pentru reevaluare in minus) = 212 (Constructii) cu suma in negru

Aceste cheltuieli sunt nedeductibile fiscal la determinarea impozitului pe profit conform art. 21 alin. (4) lit :” ş) cheltuielile reprezentând valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, în cazul în care, ca urmare a efectuării unei reevaluări, se înregistrează o descreştere a valorii acestora.” din Codul fiscal
[ link extern ] ...


In cazul in care a mai avut loc o reevaluare care s-a inregistrat in contul 105"Rezerve din reevaluare” si se regaseste in sold, atunci inregistrarea este :
212 (constructii ) = 105 (rezerve din reevaluare) cu suma in rosu

In notele explicative( anexe la bilant ) trebuie prezentate toate reevaluarile efectuate, metoda de calcul si influentele asupra contului 121



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie reevaluare cladire rialer rialer cine ma poate ajuta cu inregistrari contabile pentru reevaluare cladire - -este a doua reevaluare cu diminuare de valoare (vezi toată discuția)
Inregistrari reevaluare ratfelicia ratfelicia Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme: punctul 1 La o cladire care inaintea reevaluarii din 31.12.2007 aveam urmatoarele valori . ... (vezi toată discuția)
Reevaluare imobilizare amortizata complet Herra_ Herra_ Reevaluari la 31.12.2011 Am un caz mai special. 1. O constructie [u]amortizata complet[/u], V.Intrare 6860.28, reevaluata la 4794 lei. Ce fac cu ... (vezi toată discuția)