avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salarii compensatorii si indemnizatie de somaj 2012
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salarii compensatorii si indemnizatie de somaj 2012

Buna ziua,

Lucrez de 1 an si jumatate pe postul de programator. Zilele acestea, datorita reorganizarii financiare s-a decis desfiintarea acestui post, si prin urmare concedierea mea. As dori sa stiu daca pot beneficia de salarii compensatorii? Care este procedura daca se poate. In contractul meu de munca nu este prevazut asa ceva. Am semnat deja referatul de concediere, cu preaviz 20 zile lucratoare. de asemenea, cum se va proceda cu somajul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: anca18 , utilizator 15:47, 12 Ianuarie 2012
1. Dupa efectuarea preavizului veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj.

2. Angajatorul trebuie sa va inmaneze: decizia de concediere, adeverinta de vechime si adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj.

3. - Apoi va prezentati in termen de maxim 10 zile calendaristice la Agentia de Somaj cu urmatoarele documente:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie;
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator.

- Daca va inregistrati la Agentia de Somaj mai tarziu de 10 zile de la data concedierii (dar nu mai mult de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la dta inregistrarii.

4. - Veti beneficia de salarii compensatorii daca acestea sunt prevazute in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii in care lucrati sau in Regulamentul intern (R.I.) al aceleasi unitati.
- De CCM si de R.I. trebuia sa luati la cunostinta, prin semnatura, in momentul in care ati semnat contractul individual de munca (CIM).
Multumesc pentru promptitudine. Locul de munca se afla in alta localitate fata de domiciliu, neavand flotant. Actele de somaj se vor depune in localitatea de domiciliu sau in cea in care am desfasurat activitatea de salariat? La ce valoare se ridica indemnizatia de somaj?

Multumesc
1. In acest caz va inregistrati la Agentia de Somaj de care apartineti ci domiciliul.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Multumesc inca o data pentru informatiile utile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj eeee eeee Buna ziua... As vrea sa stiu ce acte trebuie pentrut somaj , si cum se calculeaza somajul ( stie cineva cat mai este somajul ?) (vezi toată discuția)
Somaj - conditii, acte, cuantum cosmin2005 cosmin2005 Am avut contract pe perioada nedeterminata,cu functie de conducere cu perioada de proba 120 zile.Dupa aceasta perioada nu ne-am inteles la contract si s-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa indemnizatie pentru cresterea copilului monikamona86 monikamona86 Buna Ziua!Eu ma aflu acum in CCC DE 1 AN si pe 14 febr.2012 fata mea face un an si eu nu mi am gasit de munca ,iar patronul la care am lucrat a vandut ... (vezi toată discuția)