Pana la adoptarea Legii 9/2012 privind instituirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule era de notorietate faptul ca in proportie de aproape 100%, actiunile avand ca obiect restituirea taxei de poluare/inmatricularea fara plata taxei, se castigau. Principalul argument al avocatiilor era faptul ca aceasta taxa este discriminatorie pentru cetatenii ramani, obligandu-i sa se indrepte catre masini din parcul auto national, acest aspect fiind confirmat si de CJE. Problema este ca prin modificarea adusa de Legea 9/2012 s-a inlaturat acesta discriminare, astfel ca toti cei care vor sa-si inmatriculeze un autoturism trebuie sa plateasca aceasta taxa (cu micile excetii stitpulate de lege).
Se vor mai admite actiunile in acesta materie? Pe ce temei?
In cauzele care sunt pe rol indiferent de stadiul procesual (prima instanta sau recurs) autoritatiile se pot prevala de dispozitiile noii legi?
Exista un principiu general cunoscut, conform caruia - poluatorul plateste ; Noua lege, modifica acest principiu in asa maniera incat doar unii dintre acesti poluatori platesc. De ce ? pentru ca intre diferite persoane care au aceleasi autoturisme cu aceleasi caracteristici, cei care le achizitioneaza la acest moment sunt supusi taxei, iar cei care le-au inmatriculat cu o perioada x inainte nu o platesc. In concluzie discriminarea persista si la acest moment.
Mai mult de atat s-a afirmat la TV despre acel site al Ministerului Mediului pe care il putem accesa cu totii , in vederea recalcularii taxei. Conform sustinerilor facute publice in fata natiunii, se afirma : daca o persoana constata ca, dupa ce a introdus datele solicitate de programul respectiv, taxa pe care ar urma sa o plateasca astazi ar fi mai mica, atunci este indreptatita sa ceara AFP-ului restituirea diferentei.
Efectuati aceasta verificare pentru un auto nou, achizitionat dupa anul 2008 incoace si veti vedea ca de cele mai multe ori taxa este cu 10-200 lei mai mare decat cea anterior platita. Concluzia ; nu exista diferenta de taxa, ba din contra taxa ce ar urma a fi platita astazi este mai mare.
Una peste alta, OUG 50/2008 ramane un act ilegal , discriminatoriu, iar recuperarea taxei trebuie incercata.