avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... evaziune fiscala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

evaziune fiscala

Buna ziua.Care este incadrarea la complicitate la evaziune fiscala.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lzs1980 , utilizator 14:49, 9 Noiembrie 2012
Sanctionarea complicelui

Desi Codul Penal a consacrat criteriul legal al parificarii, ca si în cazul celorlalti paricipanti, pedeapsa complicelui va putea fi diferentiata în functie de contributia sa reala la savârsirea faptei, de eficienta acesteia, de masura în care a sprijinit în savârsirea ei. De regula, contributia complicelui reprezinta un aport de mai mica importanta în comparatie cu cea a instigatorului sau autorului. Cu toate acestea, sunt situatii când actul complicelui reprezinta o contributie deosebit de utila, împrejurare în care trebuie apreciata cu ocazia individualizarii pedepsei (procurarea unei substante care nu se afla în comert).

În cazul infractiunilor proprii, când un participant a contribuit în mod nemijlocit la savârsirea faptei nu poate fi sanctionat în calitate de coautor, deoarece nu realizeaza conditia subiectului impusa de lege, ci în calitate de complice, pedeapsa se va aplica potrivit contributiei sale reale, desi I se acorda o alta calificare juridica decât cea determinata de cooperarea efectiva.

Regimul de sanctionare a complicelui este acelasi si în cazul formelor speciale de complicitate, una este instigarea la complicitate, complicitatea la instigare sau complicitatea la complicitate.

În cazul complicitatii prin promisiunea de a ascunde lucrurile provenite din savârsirea faptei sau de a favoriza pe faptuitor, complicele va fi sanctionat chiar daca promisiunea nu s-a realizat.
pentru informatii cu privire la pedepsele principale -in cazul evaziunii fiscale, va rog sa accesati :
www.avocatnet.ro/content/art...
Cu stima,
Depinde la ce articol ati fost incadrat.
Legea 241/2005:
Art. 8. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei prevazute la alin. (1).
(3) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) si (2) se pedepseste.

Art. 9. - (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
Legea nr. 241 / 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale pag. 3 / 4
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea
fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani.


Art. 27. Cod penal:- Instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ţine seama de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, precum şi de dispoziţiile art. 72.




Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
pot sa scap de pedeapsa pt evaziune fiscala daca am probleme psihice

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie ariana03 ariana03 Buna ziua as dori sa stiu care este termenul de prescriptie in cazul infractiunii de evaziune fiscala. va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala katya24 katya24 Ce se intampla daca esti gasit cu evaziune fiscala dupa 3 ani de la neinregistrarea facturilor? Risti amenda sau inchisoare?...Si daca risti amenda?,,,care ... (vezi toată discuția)
Fals in acte Daniel35 Daniel35 Buna ziua. As vrea sa va rog,pe cei ce-mi pot raspunde,in ce categorie este incadrata urmatoarea infractiune.In perioada 2005-2006 soacra mea a complectat si ... (vezi toată discuția)