ma lovesc de o situatie ciudata. Astfel:
a fost introdusa o cerere de chemare in judecata avand aceleasi parti, obiect si cauza la doua instante diferite de acelasi grad. Pentru amandoua au fost platite taxele judiciare de timbru, acestea avand o valoare considerabila - cca 7.000 euro, una.
Urmeaza primul termen la una din cele doua cereri. Daca amandoua instantele se declara competente sau cel putin una dintre ele este competenta teritorial, in aceasta situatie ce sanse sunt pentru recuperarea taxei judiciare de timbru. Sau ce optiuni am acum, inainte de primul termen la una dintre cele doua actiuni pentru a obtine una din cele doua taxe.
Asta nu e o situatie ciudata, e doar prostie. Cine naiba v-a pus sa achitati inainte de primul termen?
Parerea mea este ca nu se pot recupera taxele de timbru in caz de renuntare la judecata, totusi ca sa vedeti de ce, studiati Decizia Curtii Constitutionale nr. 432 din 13 septembrie 2005 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 246 din Codul de procedură civilă şi ale art. 23 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
nu se pune problema de renuntare la judecata, ci de instanta competenta si de modalitatea de recuperare (daca este posibil) a taxei judiciare de timbru
Daca nu renuntati la judecata la unul dintre dosare, cum mai aveti pretentia sa recuperati ceva? Daca nu renuntati, inseamna ca se judeca si taxa de timbru era datorata.
Sa va explic in termeni mai simpli: platiti aceeasi operatie la doua spitale, vreti sa va si opereze sa va dea si banii inapoi? Nu e logic ca trebuie la una sa renuntati inainte sa va taie?
Oricum nu veti recupera nimic, asta v-o spun sigur, ati cam luat teapa, nu se stie cine v-a invatat, dar v-a invatat prost. Eventual sa se conexeze dosarele si sa solicitati restituirea pt plata nedatorata, dar nici asa. O varianta pe care au incercat-o altii era cea pe care v-am indicat-o in decizia Curtii, vad ca nu vreti sa o cititi, dar si aia s-a respins.
multumesc, dar:
1. nu am fost eu cel care a platit taxa ci o altcineva, acea persoana dorind evident sa recupereze una din cele doua;
2. daca nu ma insel in situatia in care se renunta la judecata nu se mai restituie taxa, deci acest aspect nu se poate lua in consideratie;
3 din moment ce acea Decizie a fost respinsa, evident ca nu mai intra in discutie;
4. eu speram la o solutie, sau macar la o idee, fiind constient totusi ca este foarte greu
Ma intrebam totusi art.23 din Legea 146/97 lit a, b sau f nu ar putea fi invocate?
a, b si f - cand una dintre instante se declara necompetenta si trimite cauza celeilalte instante unde deja s-a platit taxa?
incercati la primul termen sa comunicati presedintelui de instanta ,printr-o cerere expresa , de spre existenta paralela ,cu acelas fond procesual -dand nr dosarului, sa dispuna conexarea cauzei intr-un singur dosar ,astfel se poate recupera suma platita din dosarul care nu s-a judecat.