avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mamele care nasc dupa 1 ianuarie 2012 ce concediu isi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mamele care nasc dupa 1 ianuarie 2012 ce concediu isi mai pot lua?

Mai exista concediul de 2 ani cu 75% din salariul pe 2 ani sau au dreptul doar la un an de concediu?si in ce conditii? va rog un raspuns.:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 16 Ianuarie 2012
cumnata mea naste in luna mai,anul asta 2012,de ce concediu dispune?
OUG nr.111/2010:
Art. 2 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
....

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru tatal acestuia vasimarian13 vasimarian13 ce conditii trebuie sa indeplineasca tatal sa obtina con cediul de crestere a copilului(pana la 2 ani)si la cat se ridica aceasta indemnizatie stiind ca are un ... (vezi toată discuția)
Angajare jumatate de norma aniss46 aniss46 Buna ziua, spuneti-mi va rog care este subventia pentru crestere copil a unui angajat cu jumatate de norma! multumesc (vezi toată discuția)
Cvantumul indemnizatiei pt cresterea copilului bolnav azsuzsa26 azsuzsa26 Va rog as vrea sa stiu cat este indemnizatia pt cresterea copilului bolnav grad III (vezi toată discuția)