avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Nascut 16.03.1954 cu 34 de ani de munca in conditii normale doresc sa stiu cand pot iesi la pensie anticipata si cum sa procedez?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:06, 24 Ianuarie 2012
Pensia anticipata se acorda prin reducerea cu 5 ani a varstei standard de pensionare (65 ani).
Pentru a beneficia de pensie anticipata partial trebuie sa aveti un stagiu de 35 ani iar pentru pensia anticipata un satagiu de 43 ani. Perioadele asimilate cum ar fi stagiul militar nu se iau in calculul stagiului de cotizare in cazul acestor pensii.
Dv. nu indepliniti inca conditia privind stagiul minim necesar.
Limita de varsta este de 65 de ani, cu un stagiu complet de 35 de ani.
Dvs. aveti numai 34 de ani, deci mai trebuie sa lucrati 1 an ca sa va completati stagiul de cotizare.Puteti iesi la pensie anticipata partiala doar cu 5 ani mai repede, la implinirea varstei de 60 de ani, in martie 2014 (cu penalizare 45% pana la atingerea limitei de varsta).
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
ana-cer, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri.
pneagu a scris:
Dv. nu indepliniti inca conditia privind stagiul minim necesar.

Probabil este o eroare, ati vrut sa scrieti "stagiul complet de cotizare".


ana_cer a scris:
Limita de varsta este de 65 de ani, cu un stagiu complet de 35 de ani.

Am vazut ca ati mai scris asta si vreau sa scriu care sunt conditiile de varsta si stagiu pentru pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata si pensie anticipata partiala. Este o confuzie care se face des in privinta stagiilor si a pensiei pentru limita de varsta. :)

Conditii de varsta si stagiu:
- pensie pentru limita de varsta = varsta standard de pensionare + stagiu minim de cotizare (art. 52 din Legea nr. 263/2010);
- pensie anticipata partiala = (varsta standard de pensionare - 5 ani) + stagiu complet de cotizare (art. 65, alin. 1 din Legea nr. 263/2010);
- pensie anticipata = (varsta standard de pensionare - 5 ani) + (stagiu complet de cotizare + 8 ani) (art. 62, alin. 1 din Legea nr. 263/2010).

Prin urmare, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, o persoana trebuie sa implineasca varsta standard de pensionare si sa realizeze stagiul minim de cotizare. Exceptie de la aceasta regula este situatia in care persoana a lucrat in grupe de munca ori in conditii deosebite/speciale si doreste sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta la varsta standard redusa de pensionare. Doar in aceasta ultima situatie trebuie realizat stagiul complet de cotizare (art. 55, alin. 1 din Legea nr. 263/2010).
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea:
M-am referit la stagiul necesar pensiei anticipate partial cuprins intre 35 si 43 de ani. Sunt de acord ca nu a fost cea mai nimerita exprimare dar sunt sigur ca dv. ati inteles desi user-ul trebuia sa inteleaga. Este in regula ca ati atras atentia. :D

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata cu sau fara penalitati vladuta vladuta Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 ... (vezi toată discuția)
Vârsta minima si cotizatia realizata Natalbanat Natalbanat La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Pensia anticipată parțială Victor vacaru Victor vacaru Am 34 ani si 5 luni de contributiI platite,9 ani gr II si 61 ani varsta.pot cere pensionarrea anticipata partiala Multumesc (vezi toată discuția)