avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ajutor. neintelegeri contract V-C
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ajutor. neintelegeri contract V-C

Buna ziua,

Anul acesta am achiztionat un apartament cu 2 camere intr-un imobil nou. In antecontractul de vanzare-cumparare semnat anul trecut era specificata o clauza prin care vanzatorul este obligat sa ne plateasca penalizari de intarziere de 300 euro/fiecare luna de intarziere a finalizarii apartamentului. El a intarziat aprox 8 luni.
Deoarece ceilalti locatari au solicitat mutarea bucatariei pe balcon am facut si noi acest lucru. Ne-a cerut in plus 3000 ron pentru bucatarie si 1700 ron pentru senzorul de gaze, pe care i-am platit in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare.
In antecontract scria ca mai avem de plata 33000 de euro din 80000. Noi platisem cu un an inainte restul banilor.
Acum, dupa ce l-am anuntat in scris despre plata acelor penalizari de intarziere, ne trimite o notificare prin care ne cere sa platim din nou senzorul de gaze, bucataria plus 2000 euro deoarece a marit el pretul.

Intrebarea mea este daca putem sa-l dam in judecata si,pe langa plata acelor penalizari, putem sa cerem si despagubiri?Mentionez ca avem toate chitantele pentru sumele platite, iar plata senzorului de gaze si a apometrelor nu este trecuta in nici un contract. Ce sanse de castig am avea?
Multumesc.
Acele penalizări, stabilite anticipat pe zi de întîrziere, au regimul unei clauze penale pentru neexecutarea la termen a obligaţiei (daune moratorii). Clauza penală exclude plata altor despăgubiri pentru întîrziere.

Puteţi cere daune compensatorii dacă dovediţi existenţa unor prejudicii, altele decît cele legate de întîrzierea menţionată.

Dacă aţi semnat contractul de v/c, nu poate pretinde alte sume pentru ceea ce v-a vîndut.

Liviu S.Bordaş

Pai... ar putea argumenta vanzatorul ca nu era gata apartamentul la termen din cauza modificarilor cerute de dv., nu?
Asta e important...
L-ati primit?
Eu cred ca puteti sa-l dati in judecata pentru nerespectarea obligatiilor contractuale si anume - de finalizare a lucrarilor si de predare a apartamentului in termeul stabilit in contractul de v-c, iar conform contractului acesta s-a obligat sa plateasca penalitati de intarziere . Este clar ca acesta nu le-a respectat lucru ce il puteti dovedi poate cu martori sau se va face o expertiza in constructii care v-a avea drept obiectiv stabilirea de catre expertul in constructii in ce stadiu este lucrarea si de cat timp mai este nevoie pana la finalizarea lucrarilor, iar apoi o sa cereti si o expertiza in contabilitate avand ca obiectiv stabilirea de catre expert a cuantumului penalitatilor de la data stipulata in contract pentru predarea apartamentului si pana la data cand acesta va finaliza lucrarile. Vanzatorul este culpabil pentru nerespectarea obligatiilor contractuale prin care s-a obligat sa finalizarea lucrarilor pana la o data certa, drept urmare culpa este exclusiva a vanzatorului, deoarece dumneavoastra prin efectuarea platii ati indeplinit obligatiile in calitate de cumparator .
consider ca aveti mari sanse de a castiga daca va hotarati sa-l dati in judecata sau macar daca il amenintati , macar nu va mai cere sa platiti de doua ori acelasi lucru;
AVLIL a scris:

Pai... ar putea argumenta vanzatorul ca nu era gata apartamentul la termen din cauza modificarilor cerute de dv., nu?
Asta e important...
L-ati primit?


Da. Apartamentul l-am primit. Semnarea contractului V-C sa facut in data de 15.09.2008. In antecontract era stipulata data de semnare contr V-C in data de 28 febr. Urmeaza semnarea procesului verbal.
Multumesc mult pentru informatii. Noi am primit azi o scrisoare prin care cere sa-i mai platim pe langa cei 33000 euro cat mai aveam de pata inca 2000 euro, ca a crescut retul apartantului. M-am uitat in actel pe care le avem si am observat ca, datorita faptului ca plata finala a apartamentului plus pretul mutarii bucatariei si al senzorului de gaze si apometre s-a facut prin virament bancar, nu am chitante(plata nu a fost cash). Are vreo valoare Opurile ridicate de la banca?

Alte discuții în legătură

Neindeplinirea conditiilor antecontract anamaria_ioan anamaria_ioan Buna ziua! Am incheiat un antecontract cu o firma pt constructii pt realizarea unui apartament intr-un complex rezidential. \"Art.6. Părţile se obligă să ... (vezi toată discuția)
Buna ziua...acum un an am incheiat cu un dezvoltator din bucuresti ... edanes_ro edanes_ro Buna ziua...Acum un an am incheiat cu un dezvoltator din Bucuresti un antecontract prin care ne obligam eu sa-i platesc pretul integral al apt. pana la data de ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)