avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale RADIEREA UNAI FIRME
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

RADIEREA UNAI FIRME

Buna ziua!
Am o firma care are activitatea suspendata si acum in iunie imi expira termenul de suspendare. Vreau sa o radiez, dar nu stiu cat sunt costurile si pasii ce trebuie sa-i parcurg, ma poate ajuta cineva cu un sfat?
Multumesc!
Procedura de desfiintare a societatilor comerciale

Potrivit legii 31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare o societate comerciala poate suspenda activitatea pe o perioada de 3 ani pe intreaga sa durata de functionare, timp in care are insa obligatia sa depuna la Administratia Financiara si la Oficiul Registrului Comertului din raza teritoriala in care este declarat sediul social rapoate cu bilantul pe zero Daca aceasta perioada a expirat, iar societatea tot nu declara inceperea activitatii societatea trebuie desfiintata.
Procedura de desfiintare presupune depunerea la registrul comertului de catre reprezentantii societatii a doua dosare ce reprezinta cele doua etape ce trebuie parcurse: cea de lichidare si apoi cea de radiere si o scurtare a duratei pana la aproximativ 15-20 de zile.

Actele necesare pentru inregistrarea desfiintarii societatii sunt:
Etapa 1 – lichidarea si dizolvarea
 Cerere de inregistrare a mentiunii
 Hotararea AGA sau decizia asociatului unic prin care se dispune dizolvarea si lichidarea concomitenta a societatii, prin acordul unanim de impartire a activelor ramase dupa plata creditorilor
 Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
 Dovada achitarii taxelor: taxa judiciara de timbru - 39 lei; timbru judiciar – 0.15 lei, comisionul de transmitere a documentului la monitorul oficial – 10 lei (tariful de publicare la monitorul official se stabileste in functie de numarul de caractere publicate)

Etapa 2 – de radiere
 Cerere de radiere
 Certificatul de inregistrare si anexele
 Situatia financiara de lichidare
 Hotararea de repartizare a activelor
 Certificat de la Fisc din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
 Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
 Dovada achitarii taxelor: taxa judiciara de timbru - 39 lei; timbru judiciar – 0.15 lei, taxa de registru – 30 lei.
Taxa judiciara de timbru si timbru judiciar nu se mai platesc de exact doi ani...odata cu intrarea in vigoare a OUG 116/2009. Sfatul meu este sa solicitati intocmirea actelor la serviciul de asistenta de la registrul comertului. Taxele ocazionate cu intocmirea si depunerea actelor la registrul comertului ajung la aproximativ 550 ron.
Ce nu am priceput este: Daca nu se face nimic dupa cei 3 ani de suspendare cei de la oficiul comertului inchid firma definitiv dupa x luni. De ce s-ar mai obosi cineva sa o radieze benevol si cu costuri daca aceia o fac automat?
GermanAlex a scris:

Ce nu am priceput este: Daca nu se face nimic dupa cei 3 ani de suspendare cei de la oficiul comertului inchid firma definitiv dupa x luni. De ce s-ar mai obosi cineva sa o radieze benevol si cu costuri daca aceia o fac automat?

fals - nu exista nici o prevedere legala in acest sens
In situtia in care, nu au fost depuse situatiile financiare pe 3 ani, Reg. Com. someaza societatea prin instanta de judecata, sectia comerciala, sa intreprinda acest demers intr-un interval de 6 luni. Aceasta procedura se face in baza legi 31/1990 coroborat cu legea 82/1991(a contabilitatii, republicata). Drept urmare, daca procedura nu este indeplinita, instanta va dizolva societatea pe cale judiciara. Aceasta procedura nu implica costuri suplimetare deoarece, la infintarea societatii, Reg. Com. percepe o taxa intocmai pentru a acoperi aceasta procedura. Asadar, daca si in situatia in care, pe periada suspendarii nu ati depus nicio situatie financiara, puteti sa mai asteptati. Veti primi la sediu notificare in acest sens. Nu este nevoie sa va prezentati la termen. La un interval de timp, veti primi si hotararea care dispune dizolvarea societatii, cu recurs.

Alte discuții în legătură

Desfiintare s.r.l. AlinaLavinia AlinaLavinia Sunt medic stomatolog si am ales sa ma inregistrez ca S.R.L. Puteam alege Cabinet medical individual. Dar nu m-am sfatuit cu nimeni si am realizat ca avand ... (vezi toată discuția)
Cerere de dizolvare meggy meggy buna ziua am o rugaminte mare cine ma poate ajuta cu un model pentru o cerere de dizolvare a unei socitatii comerciale in baza art. 237 alin.1 lit. c din Lg ... (vezi toată discuția)
Dizolvare / lichidare sa corelia corelia O societate pe actiuni care nu si-a majorat capitalul social in 2007/2008 si de atunci nu mai functioneaza, nu are datorii, poate fi dizolvata/lichidata in mod ... (vezi toată discuția)