avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... obtinerea certificatului romanesc (copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

obtinerea certificatului romanesc (copil nascut in spania)

buna ziua ,multumes stafului din acest forum ,am gasit multa informatie de folosinta ,dar as vrea sa am niste informati mai personalizate ,dat fiind cazul meu mai complicat : eu si perechea mea (necasatoriti ) avem o fetita care sa nascut in 2007 in spania ,tot acest timp am crezut ca certificatul de nastere spaniol ,necesita doar traducerea lui in romaneste si credeam ca cu acea traducere legalizata se poate obtine pasaportul dar ,acum ne-am dat seama ca nu era asa de usor ,fapt pentru care toti acesti ani nu am facut nimic .ok
acum vrem sa venim in romania (nu neaparat pntr acte ci pentru dorul de tara ,parinti ,bunici etc )
dispunem de certificatul spaniol (cu apostila de la haga )
la fel am facut in consulatul roman din madrid ,Titlu de calatorie ptr. minor
avem patronamiento ,(actu flotant al fetitei ,sau domiciliu din spania ,nu stiu cum sal numesc )
pana aici bine ...
acum as vrea sa pun intrebarile mele ...impreuna cu multuimirile antelate .ptr. raspunsurile dumneavoastra .
care este procesul obtineri certificatului de nastere romanesc si cat intarzie ,inteleg din discutile anterioare de pe forum ca doar trecand de procesul obtineri certificatul si o data cu detinerea lui se pot prezenta actele pentru obtinerea pasaportului ,la fel inteleg ca tot acest timp nu ma pot intoarce cu fetita in spania .pe langa toate acestea am biletele de viaj (avion dus intors 27ian -22 feb)pe 26 de zile care cred ca nu sant suficiente ha ha ha ,ca sa facem haz de necaz ,
Va rog sa imi ,spuneti care este forma cea mai eficienta de obtinere ale certificatului si a pasaportului si daca sunteti asa de amabil actele necesare ,?
va multumes si inca odata felicit moderatori si participanti pentru un form de nota 10 .
pe curand !
Cel mai recent răspuns: estefan25 , utilizator 20:49, 22 Ianuarie 2012
Ati spus ca certificatul este apostilat - e foarte bine.

1. Odata ajunsi in Romania mergeti la un notar pentru traducere, legalizare si autentificare.
2. Dupa aceea la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu (cel din CI) pentru transcrierea certificatului de nastere si eliberarea unui certificat românesc
Acolo faceti cerere de transcriere si veti merge cu:
- Actul dvs. de identitate în original şi copie
- Certificatul de nastere eliberat de autorităţile străine, în original si copie
- Traducerea autentificata a certificatului
- Certificatele de nastere al dvs. si al mamei copilului, in original si copie.

Daca nu am spus ceva, va vor spune la Starea Civila.
Pentru ca nu ati facut transcrierea in termen de 6 luni d ela nastere, este posibil sa fiti amendat (de la 100 la 200 de lei este amenda).

Nu stiu cat dureaza transcrierea si daca sunt taxe de urgenta - poate ne ajuta specialistul nostru in acte de stare civila :)

Daca va incadrati in timp cu certificatul de nastere, ii puteti face pasaport temporar copilului - in cel mult 3 zile lucratoare il aveti, insa se poate obtine si in aceeasi zi si costa 216 lei.


ares_3 ,multumesc pentru raspuns, doar ca am o indoiala ,transcrierea se face in judet sau la bucuresti ,daca se face la bucur. ma indoiesc ca o sa ma incadrez in timp . multumesc inca odata si daca specialistul in actele de stare civila arunca o privire in mesajul meu ,poate ma lamureste cu amenzi taxe urgente si cel mai important timpul (ar fi o ceva inimaginabil sa trebuiasca sa-mi las fetita in tara si noi sa ne intoarcem ) multumesc anticipat
Cererea se depune la locul de domiciliu al parintelui care solicita transcrierea, adica in orasul unde aveti adresa in cartea de identitate dvs. sau mama copilului.

Mai adaug la lista actelor de care aveti nevoie ceva: pentru ca sunteti necasatoriti, unul dintre dvs. va da o declaratie notariala ca este de acord să se faca transcrierea certificatului de nastere la domiciliul mamei/tatalui.

Amenda pentru depasirea termenului in care trebuia sa cereti transcrierea este intre 100 si 200 de lei.

Va sugerez sa dati un telefon la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu, sa intrebati direct la sursa cat dureaza transcrierea - cred ca e cel mai bine. Numarul de telefon in mod sigur il gasiti pe net.

Completare
Exista regim de urgenta si pentru transcrierea certificatelor/ extraselor de stare civilă întocmite de cetăţenii români în străinătate (până la 3 zile lucrătoare) - dar aceasta taxa difera de la judet la judet: de exemplu in Hunedoara este 70 de lei iar in Constanta 450 de lei ([ link extern ] )
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator
Daca dvs. sunteti cetatean spaniol puteti solicita un pasaport spaniol pentru copil. Pe baza lui intrati si iesiti din tara. Daca aveti actele valabile in 7 zile cu plata taxelor de urganta puteti intra in posesia certificatului de nastere, iar pasaportul il solicitati in regim de urgenta intr-o zi.
va multumesc pentru lamuriri ,daca cineva stie cat e taxa de urgenta pentru transcrierea certificatului (spaniol-roman) pentru jud. bistrita nasaud ? am cautat pe net dar nu gasesc nimic respect la taxa de transcriere ptr bistrita .va multumesc ptr raspunsuri !!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copii nascuti in strainatate ce acte imi trebuie ca sa-l fac? nichitean nichitean buna. ma numesc luminita si am o fetita de 2 ani nascuta in spania.as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentre ai face certificat de nastere romanesc.eu sunt ... (vezi toată discuția)
Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)