avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Regimul juridic al contraventiilor
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Regimul juridic al contraventiilor

Va rog, o interpretare a textului de lege!
La art. 30 alin (2) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, prevede ca o fapta urmarita initial ca infractiune , daca ulterior s-a stabilit ca ar putea constitui contraventie ,se sesizeaza organul in drept pentru luarea masurilor ce se impun.La alin. 3 se arata ca este un termen de 6 luni pentru aplicarea sanctiunii,de la data sesizarii organului in drept sa aplice sanctiunea.

La art.13 din acelasi act normativ se arata termenele de prescriptie pentru aplicarea sanctiunii contraventionale:
- (1) de 6 luni de la data savirsirii faptei;
-(3) prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ,atunci cind fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie ,daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin (1). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savirsirii faptei.

Ce inteleg eu de aici:
-cauza nu trebuie sa stea mai mult de 6 luni in fata organelor de urmarire penala (sau instantei de judecata) -cind fapta este urmarita ca infractiune deoarece, adaugindu-se si celelalte 6 luni cit ar mai sta si la organul competent sa aplice sanctiunea contraventionala (asa cum prevede art.30 alin(2), s-ar depasi
(cel putin teoretic) termenul de un an prevazut la art.13 alin (3). (7 luni la organul de urmarire +6 luni la organul de aplicare a contraventiei =13 luni) .
Daca rationamentul meu este corect ,si totusi s-a intocmit un PV de contraventie , care este modalitatea de inlaturare a efectelor acestuia?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Romica , utilizator 00:00, 20 Septembrie 2004
Daca s-a emis p-v de contraventie atacal cu contestatie in 15 zile de la data luarii la cunostinta.
[addsig]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda trimisa dupa 6 luni alex555 alex555 Se mai plateste amenda trimisa dupa 6 luni ? (vezi toată discuția)
Munca la negru Claudiu_R Claudiu_R Buna ziua, Mai poate fi sanctionat un angajator daca se dovedeste ca in 2011 a lucrat cu persoane la negru? Multumesc! (vezi toată discuția)
Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)