avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Petitei: plata intretinerii in cont bancar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Petitei: plata intretinerii in cont bancar

Plata cotelor de intretinere direct in contul asociatiei de proprietari
22/10/2008 23:20

destinatar: Guvernul Romaniei,

In plina dezvoltare a tehnicii IT si modernizare a vietii romanilor este imperios necesara legiferarea modalitatii de plata a cotelor de intretinere direct in contul asociatiilor de proprietari.

Toate asociatiile au obligatia legala sa aiba deschis un cont bancar si in plus de aceasta au si obligatia ca toate sumele stranse sa fie tinute in acest cont si nu in apartamentul adiministratorului/casier.

S-au vazut dese cazuri cand administratorul/casierul dispare cu banii proprietarilor sau nu plateste facturile timp de cateva luni si se descopera aceste fraude abia cand furnizorul taia apa calda sau rece sau alt serviciu.

Plata cotelor de intretinere direct in contul bancar ar desfiinta toate aceste inconveniente.

Plata direct in cont ar genera o serie de avantaje, ca de exemplu:
- se poate plati comod prin Internet banking
- se tine o evidenta clara a sumelor rulate de asociatie
- se pot face plati direct prin banca fara sa expui banii proprietarilor diverselor pericole legate de furturi
- se poate obtine chiar si dobanda in caz ca fondul de rulment se tine in cant bancar
- nu exista nici un risc, administratorul sau alti hoti nu ar putea sa-i fure, s-ar descuraja tendinta administratorilor sa umfle cotele de intretinere pentru ca stiu ca nu le mai ramane nimic in buzunar.

Avand in vedere ca plata direct in contul asociatiilor are numai avantaje consider ca este obligatia Guvernului sa o legifereze si sa creeze cadrul legal corespunzator pentru o astfel de plata fara ca administratorul sau presedintele asociatiei sa se opuna.

Autor: informatie confidentiala

Semneaza petitia
Vezi semnaturile pentru petitia: Plata cotelor de intretinere direct in contul asociatiei de proprietari

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:04, 30 Noiembrie 2008
Nu vad rostul acestei petitii atata timp cat o asociatie este normal sa aiba un cont in banca ca orice persoana juridica, contul nu este secret si nimeni nu va opreste sa faceti plata intretinerii in acel cont indiferent pe ce cale. Daca asociatia nu are cont in banca este de vina asociatia, daca nu vi se spune contul este de vina administratorul si daca nu vi se ia in considerare plata intretinerii direct in cont vina o poarta tot administratorul. Guvernul nu trebuie sa reglementeze de 10 ori acelasi lucru si nici nu poate emite reguli de comportament al administratorilor. Pe acestia si-i angajeaza proprietarii, nu sunt numiti de guvern.
Exista o retinere in ceea ce priveste crearea unui cont bancar al asociatiei .In cazul in care asociatia are restante catre furnizori ,exista riscul sa ii fie blocat contul bancar...
Aveti dreptate, dar asta ii va motiva pe administratori sa faca ceva sa recupereze din datorii. Nu mi se pare normal sa locuiesti la bloc, sa consumi si sa nu platesti cu lunile. Am o vecina pe scara cu datorii de 7 luni, credeti ca a intrebat-o cineva din comitetul executiv sau administratorul ceva??? NU
La alte doua scari din acelasi bloc sunt datorii la apa calda si caldura din nov-dec 2007. De asemeni, n-a miscat nimeni un deget, cind am intrebat adminsitratora s-a uitat la mine cel putin ciudat.
@dborsanu:
luati legea 230/2007 si normele de aplicare hg1588/2007, faceti copii dupa de indatoriri are presedintele, comitetul executiv si administratorul si sa nu uitam, al comisiei de cenzori, si dati-le in cap cu ele pana fac cucuiu de 20 de cm... poate asa se trezesc la realitate... daca nu le convine demisie in grup, adica cum imi place mie sa zic "marş acasă dacă n-ai chef!!!", adunare generala si realegerea tuturor... va spun eu ca cu putin tam-tam timp de o luna doua se va face treaba.. plus ca o sa va stie de bau-bau pe acolo ;) deh, asa e viata la bloc! B-)
De ce exista riscul blocarii contului bancar daca se achita intretinerea prin cont? Intretinerea ce reprezinta, pentru ce o achita locatarii, nu pentru plata facturilor? Unde ajung acesti bani daca exista furnizori neachitati? Nu acelasi risc apare si la achitarea intretinerea la casierie? Furnizori neachitati apar si din cauza necinstei administratorului si mai ales din cauza cenzorului care nu-si face datoria.
Am inteles ca administrati mai multe blocuri. La dvs. nu se respecta legea, de ce un copil devine persoana de la varsta de 3 ani?

Alte discuții în legătură

Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)
Blocare cont asociatie de proprietari tomasso tomasso Asociatia de proprietari este in dificultate in situatia in care a incheiat angajament de plata esalonata a datoriilor la furnizorii de utilitati dar contul ... (vezi toată discuția)
Incasare bani in holul blocului StefaniaEmerson StefaniaEmerson Buna ziua, Exista vreo lege care sa interzica incasarea de bani numerar in holul blocului de catre administratorul angajat de asociatia de ... (vezi toată discuția)