avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere necorespundere profesionala

Buna ziua
Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de munca.
Care ar fi procedura de urmat? In Codul muncii scrie ca il pot concedia doar dupa o evaluare prealabila cf. procedurii de evaluare stabilite prin CCM sau CCM - national. Care ar fi aceea?
Daca nu dispun de alte locuri de munca vacante potrivit pregatirii angajatului mai am obligatia de a solicita sprijinul AJOFM?
Mentionez ca are mai multe atentionari pe mail si avertismente scrise pt neindeplinit sarcinile de serviciu.
Am auzit ca procedura este greoiae dar nu am incotro si trebuie sa o rezolv.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:07, 24 Octombrie 2008
Va trebui sa motivati in fapt si in drept decizia de concediere.Sa aratati din ce motiv nu corespunde profesional.

avocat Claudiu Lascoschi
1. Daca l-ati atentionat si avertizat de atatea ori, s-ar putea sa-l concediati disciplinar, depinde ce scrie si in regulamentul intern al unitatii.

2. Daca vreti sa-l concediati pentru necorespundere profesionala (art.61, lit.d din Codul muncii) trebuie sa respectati procedura ceruta:

Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
Art.63 “(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.″ (Legea nr. 371/2005)
Art. 64. - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
“(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.″ (Legea nr. 371/2005)

CCMUNN 2007-2010:
ART.77. (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.







Am studiat si eu Codul muncii si CCM 2007-2010 la nivel national dar nu ma dumiresc asupra "evaluarii prealabile a angajatului conform procedurii de evaluare stabilite prin CCM". Cum se aplica? Ce trebuie scris?
Nu am mai facut niciodata o astfel de evaluare.
Multumesc
Chiar evaluarea.
Din moment ce sustineti ca nu corespunde profesional trebuie sa si motivati de nu corespunde.Nu acesta este motivul ?
Daca aveti CCM si nu cuprinde procedura de evaluare inseamna ce este incomplet. Atunci aplicati art.77 din CCMUNN, unde se dau si pasii de urmat. Porniti de la fisa postului, luati activitate cu activitate si aratati ca nu au fost indeplinite profesional. Ii supuneti unei examinari scrise, orale, proba practica, pentru a-i demonstra ca nu corespunde profesional.
Dupa examinare, Comisia incheie un proces-verbal in care scrie cum a decurs examinarea, rezultatele obtinute de cel examinat si propunerea de concediere sau de mentinere pe post. Seful institutiei va decide si ce va decide el aia veti face. (Asta e procedura de evaluare prealabila, adica inainte de a-l concedia).

Alte discuții în legătură

Necorespunzator profesional loredanaelena loredanaelena buna seara am primit un referat ptr un salariat care nu corespunde profesional, trebuie sa-i fac convocare? art 268 alin 3 este ok sa il trec in convocare in ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala marijka25 marijka25 o persoana este angajata in baza unui atestat emis de o autoritate cu valabilitate pe timp determinat. In desfasurarea activitatii acestui salariat s-au ... (vezi toată discuția)
Concediere vasileid vasileid buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)