avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

necorespundere profesionala

o persoana este angajata in baza unui atestat emis de o autoritate cu valabilitate pe timp determinat. In desfasurarea activitatii acestui salariat s-au constatat unele disfunctionalitati legate de capacitatea profesionala a acestuia. Este aplicabila procedura prealabila de concediere pentru necorespundere profesionala prin constituirea unei comisii de examinare, ori va trebui sesizata autoritatea care a eliberat atestatul pentru a i se retrage acest atestat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 7 Noiembrie 2008
Conform Codului Muncii:
SECŢIUNEA 3: Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului
Art. 61 Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a
salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură de activitate aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.

Ca si angajator, conform Art. 31 Cod Muncii, la angajare puteati verifica / evalua aptitudinile angajatului prin stabilire
perioadă de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Referitor la sesizare autoritate atestare - in calitate de angajator ar trebui sa tineti seama de prevederile codului muncii. Intrucat se presupune ca autoritatea respectiva a eliberat atestatul conform metodologiei interne, probata la acel moment de angajat, un posibil raspuns va fi ca la urmatoarea atestare (spuneati ca este eliberat pt perioada determinata) angajatul va proba sau nu daca indeplineste conditiile necesare eliberarii atestatului.
marijka25 a scris:

o persoana este angajata in baza unui atestat emis de o autoritate cu valabilitate pe timp determinat. In desfasurarea activitatii acestui salariat s-au constatat unele disfunctionalitati legate de capacitatea profesionala a acestuia. Este aplicabila procedura prealabila de concediere pentru necorespundere profesionala prin constituirea unei comisii de examinare, ori va trebui sesizata autoritatea care a eliberat atestatul pentru a i se retrage acest atestat?


Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă. În această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.
Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
Angajatorul este obligat să ofere salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, salariatul având la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-şi manifesta expres opţiunea pentru locul de muncă oferit. Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru găsirea unui loc de muncă pentru salariatul concediat.
Decizia de concediere trebuie luată în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării situaţiei de necorespundere profesională. Decizia va fi emisă în scris, va fi motivată în fapt şi în drept, va cuprinde durata preavizului, termenul în care poate fi contestată şi instanţa de judecată la care se contestă, precum şi lista locurilor de muncă disponibile şi termenul de exprimare a opţiunii. Decizia produce efecte de la data comunicării salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos sa ma ajutati puiugalben puiugalben Va rog sa ma ajutati si pe mine deoarece nu prea inteleg ce este cu aceasta evaluare profesionala - la o societate privata se poate face asa ceva si daca da ... (vezi toată discuția)
Necorespunzator profesional loredanaelena loredanaelena buna seara am primit un referat ptr un salariat care nu corespunde profesional, trebuie sa-i fac convocare? art 268 alin 3 este ok sa il trec in convocare in ... (vezi toată discuția)