avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta asociatie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta asociatie bloc

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. O persoana fizica a cumparat un apartament intr-un bloc, prin credit bancar, si pe care nu l-a achitat in totalitate.
La asociatia de proprietari a inregistrat o datorie in jur de 5000 lei. Ulterior, banca, proprietar de drept, l-a scos la licitatie si....l-a vandut altei persoane, iar asociatia nu si-a recuperat nimic din datorie de la nimeni. Prima persoana nu este de gasit. In acest caz, va rog mult, ce se poate face, cine ar trebui sa suporte aceasta datorie, si cum ar fi trebuit legal si corect sa procedeze asociatia?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 18:17, 19 Ianuarie 2012
Va spun ce trebuia facut, poate asa evitati o situatie viitoare.
1. dupa 90 de zile sau si mai mult in care se constata reaua credinta la plata creditelor, presedintle trebuia sa instuie privilegiu imobiliar la CF, blocand astfel o viitoare vanzare si/ sau executare de altcineva
2. dupa 90 de zile Asociatia, prin reprezentantul legal, presedintele si cu angajarea sau nu a unui avocat putea sa dea in judecata restantierul, litigiul in mod normal putand sa blocheze o viitoare vanzare si/ sau executare de altcineva

Acum, nu cred ca se mai poate face ceva, decat eventual, daca se mai gaseste fostul, intentarea unui proces.
Banca este proprietarul de drept al apartamentului pe care initial a inteles sa il vanda prin credit bancar
In perioada in care beneficiarul creditului a acumulat restanta la asociatia de proprietari,
proprietar de drept asupra apartamentului este tot banca
Astfel ca asociatia de proprietari se poate indrepta ,in temeiul art 50 din L nr 230/2007 ,cu
actiune in justitie impotriva oricarui proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit
totusi, nu a avut nevoie de o hartie de la asociatie ca sa vanda apartamentul ?

intrebarea nr 2 : omul cand a vandut apartamentul nu a declarat la notar ca nu are nicio datorie nicaieri ?
@vladfesan
Nu a vandut, i-a fost executat de banca.
Dar daca ar fi avut privilegiu instituit, cum ar fi fost normal (5000 lei restanta nu strangi in 2-3 luni) atunci asociatia ar fi trebuit sa recupereze suma, sau mare parte din ea.

@ynocentta
Daca incercati sa sugerati darea in judecata a bancii de catre asociatie, cred ca sunteti in eroare. Procesul probabil va dintre cele mai scurte din istorie.
In cazul creditelor ipotecare, persoana fizica este proprietar, faptul ca banca (si in cazul prima casa, chiar si statul) au ipoteca de grad prioritar asupra locuintei este cu totul alta discutie.
da ok nu am fost atent, mea culpa ! e ok ceea ce zici tu in cazul restantierilor mari.

parerea mea este ca, totusi, cel mai ieftin pt asociatiile de proprietari ar fi : cum scapi datornicul 2-3 luni, cum ii faci somatie de plata ...

in legatura cu procesul cu banca, banca nu este proprietar de drept ci creditor ipotecar ! e, totusi, o diferenta imensa ! asociatia de proprietari este creditor chirografar si are dreptul indreptarii spre cel care a facut datoriile la intretinere

Alte discuții în legătură

Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii prin privilegiu imobiliar cristian_conea cristian_conea proprietarul unui apartament are datorii la întreținere; respectivul apartament a fost pus ca gaj pt.un împrumut la o bancă de către proprietar; banca ... (vezi toată discuția)