avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recunoastere vechime in munca realizata in strinatate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recunoastere vechime in munca realizata in strinatate la calcularea sporurilor pentru vechimea in munca

Va rog sa ma ajutati cu spetza urmatoare:

Am lucrat in Italia cu acte in regula pentru 5 ani de zile.
Dupa 5 ani, m-am reintors in Romania, unde m-am angajat in sistemul militar, in prezent lucrand intr-o unitate militara.
Pentru a obtine sporurile salariale cuvenite conform cu vechimea in munca, trebuie sa obtin recunoasterea in Romania a stagiului efectuat in Italia .
Am trimis o petitie la Min. Muncii si .... in care mi s-a dat un raspuns de genul : "Privind modul in care un angajator roman va lua in considerare perioada lucrata in strinatate, conform Codului muncii, trebuie sa se aplice prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de unitate sau la nivel national".
Dar la biroul personal am primit raspunsul ca TREBUIE sa aduc o hartie oficiala de la Min. Muncii in care sa-mi fierecunoscut stagiul efectuat in strainatate ?
Ce pot face?
Fac demersurile din 2006, de cand am revenit in Romania! Credeti-ma ca nu-mi vine sa cred ca suntem in UE de 2 ani si eu tot ma rog de autoritati sa fiu recunoscut ca EUROPEAN.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:16, 25 Octombrie 2008
Aveti dreptate sa fiti suparat! Institutiile de stat din Romania au fost luate pe nepregatite la intrarea noastra in UE (vedeti si copiii care au invatat la scoli in strainatate si se intorc in tara sa-si continue studiile).
Legislatia din Romania nu prevede ca vechimea in munca se calculeaza numai pentru lucrul in tara. Daca dovediti cu acte in regula ca ati lucrat in UE (sau alta tara), nu vad de ce acea perioada nu se poate lua in calcul(!?)
Functionarii din institutiile statului sunt "meseriasi" in a pasa raspunderea de la o institutie la alta.
Va doresc sa reusiti, pana la urma!
Potrivit Regulamentului CONSILIULUI (CEE) nr. 574/72 din 21 martie 1972 de stabilire a procedurii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea sistemelor de securitate socială pentru persoanele încadrate puteti solicita o atestare certificată cu privire la perioadele de asigurare completate conform legislaţiei oricărui alt stat membru.
Această atestare certificată se eliberează, la cererea persoanei în cauză, de către instituţia sau instituţiile care administrează legislaţia conform căreia aceasta a completat perioadele de asigurare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea din strainatate la lucru in cartea de munca  ouatu constantin ouatu constantin buna sint costy am 3 ani de italia din care 2ani si 2luni am lucrat in constructii cu documente in regula acum sint in somaj si vreau sa stiu daca se poate ... (vezi toată discuția)
Taxe salariat in strainatate Fremen Fremen Buna ziua, Sunt nou pe forum si am nevoie de sfaturi. In cazul in care ma angajez in Slovacia pe o perioada nedeterminata cu contract de munca ce se intampla ... (vezi toată discuția)
Pensionare in italia . Romica Murariu Romica Murariu Buna seara . As dori sa aflu cum trebuie sa procedez ca sa pot iesi la pensie an Italia unde continui sa lucrez de mai bine de 10 ani ,si am o vechime de 31 ... (vezi toată discuția)