avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... stramutare proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

stramutare proces penal

Buna ziua . Sint divortata de 2 ani iar pt.ca fostul meu sot nu a platit niciodata pensia alimentara i-am facut plingere penala pt.abandon de familie . A avut loc un proces penal la care s-a judecat in judetul hunedoara , nu am fost multumita de sentinta care s-a dat in bataie de loc si am facut recurs . In prima faza dosarul a plecat la Curtea de Apel Alba-Iulia de care apartinem iar dupa 4 luni s-a intors dosarul din nou in Hunedoara . Nu am inteles de ce . S-a judecat recursul , in prima faza spunindu-mi judecatorii , mie si avocatei mele sa aducem probe ca fostul sot mai are alte venituri . El a prezentat o adeverinta de la o comunitate a unor minoritati unde este presedinte in care se apunea ca nu are venituri de la acea comunitate . In schimb eu am vrut sa depun in instanta o ancheta sociala efectuata de catre primaria orasului in care el declara ,tot in aceeasi perioada ca are venituri de la Comunitate ( ceea ce ni s-a confirmat de catre o persoana din cadrul Comunitatii care nu doreste sa vina martor) . Instanta nu a acceptat ca proba aceasta ancheta refuzind sa mi-o ia si am pierdut recursul . Anul acesta (iulie , sept.2011) am mai depus 2 plingeri penale pt.abandon de familie . Mentionez ca dosarul de cercetare este finalizat la Politia locala si mi s-a spus ca va fi trimis la Parchet . As vrea sa va intreb daca pot muta procesul care va urma direct la Curtea de Apel Alba-Iulia . Cind trebuie sa incep demersurile si ce trebuie sa fac pt.ca nu mai am incredere in justitia din Hunedoara iar fostul meu sot este un om de afaceri influent care m-a amenintat ca va cistiga toate procesele .Unde sa fac cerere la Parchet , la Tribunal , cum sa motivez cererea ?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:58, 19 Ianuarie 2012
Cererile de stramutare se depun si se solutioneaza de Inalta Curte de Casatie si Justitie .
Dacă nu există dovezi cu privire la faptul că realizează venituri, puteţi merge la orice instanţă soluţia vă fi aceeaşi. Dacă spuneţi că este un influent om de afaceri de ce singura probă pe care aţi folosit.o este declaraţia lui din ancheta socială? De ce nu aţi solicitat o adresă către administraţia financiară să vedeţi dacă are venituri? Instanţa de judecată putea obţine toate informaţiile. Era suficient să solicitaţi.
Daca nu exista dovezi va faceti pasibila de denunt calomnios.. care se pedepseste cu inchisoare..
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
spike00spiegel, utilizator
Nici la parchet si nici la tribunal.
Daca procurorul va decide trimiterea cauzei in instanta, respectiv la judecatorie, dupa ce dosarul dvs. va fi inregistrat pe rolul instantei si veti primi citatie in acest sens, aveti posibilitatea sa formulati o cerere de stramutare.
Pentru detalii privind cererea adresata ICCJ lecturati aici:
[ link extern ]
Aveti de asemenea mai jos, dispozitiile aplicabile in procedura cererii de stramutare.
Art. 55
Temeiul strămutării
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad, în cazul în care imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor, când există pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei.
În cursul judecăţii strămutarea poate fi cerută de partea interesată, de procuror sau de ministrul justiţiei.
Art. 56
Cererea şi efectele ei
Cererea de strămutare se adresează Curţii Supreme de Justiţie şi trebuie motivată. Înscrisurile pe care se sprijină cererea se alătură la aceasta, când sunt deţinute de partea care cere strămutarea.
În cerere se face menţiune dacă în cauză se găsesc arestaţi.
Suspendarea judecării cauzei poate fi dispusă numai de către completul de judecată învestit cu judecarea cererii de strămutare.
Art. 57
Procedura de informare
Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie cere, pentru lămurirea instanţei, informaţii de la preşedintele instanţei ierarhic superioare celei la care se află cauza a cărei strămutare se cere, comunicându-i totodată termenul fixat pentru judecarea cererii de strămutare.
Când Curtea Supremă de Justiţie este instanţa ierarhic superioară, informaţiile se cer Ministerului Justiţiei.
În cazul introducerii unei noi cereri de strămutare cu privire la aceeaşi cauză, cererea de informaţii este facultativă.
Art. 58
Înştiinţarea părţilor
Preşedintele instanţei ierarhic superioare celei la care se află cauza ia măsuri pentru încunoştinţarea părţilor despre introducerea cererii de strămutare, despre termenul fixat pentru soluţionarea acesteia, cu menţiunea că părţile pot trimite memorii şi se pot prezenta la termenul fixat pentru soluţionarea cererii.
În informaţiile trimise Curţii Supreme de Justiţie se face menţiune expresă despre efectuarea încunoştinţărilor, ataşându-se şi dovezile de comunicare a acestora.
Când în cauza a cărei strămutare se cere sunt arestaţi, preşedintele dispune desemnarea unui apărător din oficiu.
Art. 59
Examinarea cererii
Examinarea cererii de strămutare se face în şedinţă publică.
Art. 60
Soluţionarea cererii
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează cererea de strămutare prin sentinţă motivată.
În cazul în care găseşte cererea întemeiată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune strămutarea judecării cauzei la una dintre instanţele din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel sau din circumscripţia unei curţi de apel învecinate acesteia. Strămutarea judecării cauzei de la o curte de apel se face la una dintre curţile de apel dintr-o circumscripţie învecinată.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărăşte în ce măsură se menţin actele îndeplinite în faţa instanţei de la care s-a strămutat cauza.
Instanţa de la care a fost strămutată cauza, precum şi instanţa la care s-a strămutat cauza vor fi înştiinţate, de îndată, despre admiterea cererii de strămutare.
Dacă instanţa de la care a fost strămutată cauza a procedat între timp la judecarea cauzei, hotărârea pronunţată este desfiinţată prin efectul admiterii cererii de strămutare.
Sentinţa prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune asupra strămutării nu este supusă niciunei căi de atac.
Art. 61Repetarea cererii
Strămutarea cauzei nu poate fi cerută din nou, afară de cazul când noua cerere se întemeiază pe împrejurări necunoscute Curţii Supreme de Justiţie la soluţionarea cererii anterioare sau ivite după aceasta.
Art. 61 indice 1
Desemnarea altei instanţe pentru judecarea cauzei
Procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală poate cere înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să desemneze o instanţă egală în grad cu cea căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă, care să fie sesizată în cazul în care se va emite rechizitoriul.
Dispoziţiile art. 55 alin. 1, art. 56 alin. 1 şi 2 şi art. 61 se aplică în mod corespunzător.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează cererea în camera de consiliu, în termen de 15 zile.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune, prin încheiere motivată, fie respingerea cererii, fie admiterea cererii şi desemnarea unei instanţe egale în grad cu cea căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă, care să fie sesizată în cazul în care se va emite rechizitoriul.
Încheierea prin care înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează cererea nu este supusă niciunei căi de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutarea procesului oltul oltul in ce conditii se poate stramuta un proces penal? (vezi toată discuția)
Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea procesului in alt oras? aldearocsana aldearocsana as dori ca procesul fratelui meu pentru omor din culpa sa fie mutat in alt oras daca s-ar putea sau macar sa fie schimbata judecatoarea deoarece locuim intr-un ... (vezi toată discuția)