avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Stramutarea pe motive medicale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Stramutarea pe motive medicale

Se poate stramuta un proces penal pe motiv ca una dintre parti (petentul) face dializa, si nu se poate deplasa in alt judet?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:44, 21 Ianuarie 2012
Cod procedura penala:
Stramutarea judecarii cauzei penale

Art. 55: Temeiul stramutarii

(1) Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la instanta competenta la o alta instanta egala in grad, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori sau procurori, asistentii judiciari sau grefierii instan tei.

(2) In cursul judecatii stramutarea poate fi cerut a de partea interesata, de procuror sau de ministrul justitiei.

Deci, raspunsul la intrebarea dvs. este negativ.
Eventual se poate discuta efectuarea unor comisii rogatorii in diferitele faze procesuale.
Pe de alta parte , se poate discuta cu instanta de judecata ca termenele de judecata la care se prezinta partea in instanta sa nu coincida cu datele la care aceasta efectueaza dializa.
Din punct de vedere legal , asa cum aratat si distinsul dn.avocat"avluci" nu sunt intrunite conditiile prev.de art.55 c.pr.pen. pentru a se putea dispune stramutarea cauzei.
Pe de alta parte , in functie de starea de sanatate a partii se poate lua in urma efectuarii unei expertize medico-legale masura prev.de art.303 c.pe.pen.
Potrivit art. 303 Cod de procedură penală dacă instanţa constată pe baza unei expertize medicale că inculpatul suferă de o boală gravă care îl împiedică să participe la judecată, dispune prin încheiere suspendarea procesului penal până când starea sănătăţii inculpatului va permite participarea acestuia la judecată.
multumesc..eu nu sunt de acord nu stramutarea..cea lalta parte vrea asta si a depus un fel de cerere de stramutare or judecare in lipsa..dar cred ca judecatorul nu a citit tot pt ca astazi la termen judecatorul ia raspunds (prin posta) ca dosarul e de competenta acestei instante si ca sa ii comunice daca face cerere de stramutare.
Pentru lamurirea dvs cititi disp.art.56 si urm. c.pr.pen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea procesului in alt oras? aldearocsana aldearocsana as dori ca procesul fratelui meu pentru omor din culpa sa fie mutat in alt oras daca s-ar putea sau macar sa fie schimbata judecatoarea deoarece locuim intr-un ... (vezi toată discuția)
Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Cum transfer un dosar penal de la o judecatorie aniela 2 aniela 2 As vrea sa transfer un dosar penal aflat la o judecatorie din judetul salaj la bucuresti cum procedez? motivul legitim e o banuiala de partinire din partea ... (vezi toată discuția)