Am si eu o problema si nu stiu cum sa o rezolv, cui sa ma adresez!? Am absolvit Liceul Sanitar in 1983 si am lucrat pana in 1989( aprox. 5 ani si jumatate) ca sora medicala pediatra, dupa care, timp de 19 ani am fost pensionata pe caz de boala grad II, pentru astm bronsic (1989-2008). In anul 1992 am absolvit cursul de echivalare pentru asistenti medicali. De la 1 martie 2008 m-am angajat in urma unui concurs la un cabinet in Policlinica Judeteana. Mi s-a spus de la serviciul personal ca nu am dreptul sa sustin examenul de grad principal deoarece nu am 5 ani lucrati ca si ASISTENTA MEDICALA, eu avand 5 ani lucrati ca si SORA MEDICALA. Rugamintea mea este daca stie cineva in baza carui act normativ mi se interzice sa particip la examen sau cum pot sa aflu mai multe despre aceasta problema. Va multumesc!
Pensionarii de invaliditate de gradul II nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective.
Profesia de asistent medical se poate exercita de catre persoanele, care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt posesoare ale unui titlu oficial de calificare de asistent medical,
b) sunt apte, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei;
c) sunt autorizate de catre Ministerul Sanatatii;
d) nu au fost condamnate definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei sau persoanele pentru care a intervenit reabilitarea.
Titluri oficiale de calificare de asistent medical, dobandite in Romania :
Asistent medical cu studii medii - diploma de absolvire liceu sanitar cu durata de 5 ani, eliberata de Ministerul Invatamantului si Stiintei
Asistent medical cu studii postliceale:
a) diploma de absolvire scoala postliceala sanitara sau diploma de scoala tehnica sanitara eliberata de Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamantului si Stiintei/Ministerul Educatiei Nationale;
b) certificat de absolvire scoala postliceala sanitara, eliberat de Ministerul Educatiei Nationale/Ministerul Educatiei si Cercetarii;
c) certificat de competente profesionale, eliberat de Ministerul Educatiei si Cercetarii/Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului;
d) atestat eliberat de Ministerul Invatamantului si Ministerul Sanatatii.
Asistent medical cu studii superioare de scurta durata - diploma de absolvire colegiu universitar de profil, eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului
Asistent medical cu studii superioare de lunga durata - diploma de licenta, eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Pentru ca sa participati la concurs trebuia sa fi se echivaleze perioada lucrata ca Sora medicala in perioada lucrata ca Asistenta medicala.
In momentul in care m-am angajat am renuntat la pensie bineinteles. Problema mea este ca nu stiu cum pot sa mi se echivaleze cei 5 ani lucrati ca si sora medicala cu 5 ani lucrati ca si asistenta medicala ( avand in vedere ca am absolvit cursul de echivalare) care sa-mi dea dreptul sa ma inscriu la examenul de grad principal. Va multumesc!
Avand in vedere diferenta de cod ale celor doua ocupatii, se intelege, cred, de ce nu vi se permite sa dati examenul pt grad:
Grupa de baza 3231 - Surori medicale si laborante
Grupa de baza 3221 - Asistenti medicali generalisti (Grupa minora 322 - Tehnicieni si alti lucratori in ocrotirea sanatatii (exclusiv surori medicale).
Indatoririle postului unei surori medicale: sa asiste asistentele medicale calificate si doctorii - (de exemplu, sa bandajeze, sa ia temperatura, sa aplice unguente si altele de acest gen) - sa administreze medicamentele prescrise s.a.
Se considera ca sora medicala e o calificare inferioara... Acum, ca sunteti asistenta medicala, va trebui sa lucrati 5 ani in aceasta calificare.
Nu este vorba de codul COR aici, ci de faptul ca initiatoarei topicului i s-a spus ca nu are dreptul de a participa la conscursul pentru asistenta medicala grda principal. ;)
Perioada lucrata ca sora medicala nu paote fi echivalata cu o perioada lucrata ca asistenta medicala. Dvs ati facut cursul de echivalare a studiilor de sora medicala cu cele pentru asistenta medicala.
Probabil, angajatorii dnei au inteles ca mine: s-a facut echivalarea, dar „experienta” ceruta pt avansare lipseste... Echivalare ar putea insemna ca nu trebuie sa urmeze o postliceala in domeniu sau cursuri de invatamant superior... Sa zicem ca am terminat azi o postliceala si ma angajez... asistenta medicala de maine – nu voi putea avansa decat peste 5 ani. In acest sens am inteles refuzul angajatorului dnei si de aceea am dat ca exemplu „codurile”: una e sa ai experienta 5 ani ca sora medicala si alta e ca asistenta medicala, pt ca sunt atributii diferite si dna are „experienta” 5 ani ca sora medicala, nu asistenta medicala – ca abia a facut echivalarea, deci trebuie sa castige experienta in noile atributii...