avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie in anulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie in anulare

buna seara!
am si eu un proces care s-a judecat si in recurs, deci am o hotarare definitiva si irevocabila. pana cand pot face o contestatie in anulare (am motivele cerute de lege)???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 27 Octombrie 2008
Pentru exercitarea contestaţiei în anulare, legea nu stabileşte un termen fix.
Termenul aplicabil pentru ambele tipuri de contestaţie diferă după cum hotărârea care se atacă este sau nu susceptibilă de executare silită . Astfel :
a) dacă hotărârea este susceptibilă de a fi pusă în executare, contestaţia se poate exercita face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b sau c C.proc.civ., adică până când cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit ori debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
b) dacă hotărârea atacată nu este susceptibilă de executare , contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă . Aceasta înseamnă că, dacă, de exemplu, hotărârea a devenit irevocabilă la data de 15 august 2006, se poate formula contestaţie împotriva acesteia în 15 zile de la data când s-a luat la cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de 15 august 2007. Dacă partea ia cunoştinţă de hotărâre după 15 august 2007, nu va mai putea ataca hotărârea pe calea contestaţiei în anulare.
sa integ ca am la dispozitie 1 an.
multumesc
Ca sa stim exact termenul in care trebuie exercitata contestatia in anulare, trebuie sa ne spuneti despre ce hotarare este vorba ..... Din raspunsul dvs, ar fi vorba despre o hotarare nesusceptibila de executare. In acest caz, contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă . Dovada luării la cunoştinţă se poate face prin orice mijloc de probă.
este vb. de anularea unui contract de v-c
mi s-a zis de la curtea de ap. ca nu voi primi hot. nu stiu de ce.
deci am 1 an maxim?
1. Hotararile date in recurs nu se mai comunica partilor pentru ca potrivit art. 266 alin. 3 Cod pr. civ. "Hotărârea se va comunica părţilor, în copie, în cazul când aceasta este necesară pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului".
2. Termenul de 15 zile pentru contestatia in anulare curge, de obicei, de la data cand partea solicita instantei o copie dupa hotarare. Adica va deplasati la instanta, faceti cerere pentru comunicarea unei copii dupa hotarare cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila si de la data cand vi se comunica copia incepe sa curga termenul de 15 zile, insa nu mai tarziu de 1 an de la data hotararii.
3. Partea finala nu am inteles-o prea bine. Aveti sau nu motive pentru contestatia in anulare ? Eventual reveniti cu amanunte.

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare ada92 ada92 Buna ziua. As dori sa stiu care este termenul de a declara contestatie in anulare. In 29 oct. s-a pronuntat instanta, dar decizia motivata apare dupa 30 de ... (vezi toată discuția)
Termen contestatie in anulare cristiancs cristiancs Dupa 9 luni de la hotararea unei curti de apel se poate face contestatie in anulare? Trebuie sa indeplinesc anumite conditii daca au trecut mai mult de 15 ... (vezi toată discuția)
Recurs prin incheiere wap54 wap54 Explicati-mi ce inseamna recurs prin inchiere, dupa fondul castigat, a urmat recurs, facut nu de noi ci de partea pe caream reclamat-o, recursul a fost ... (vezi toată discuția)