cristiancs a scris:
Care este sensul celor doua termene : de la 15 zile pana la un an?
Termenul aplicabil pentru ambele tipuri de contestaţie diferă după cum hotărârea care se atacă este sau nu susceptibilă de executare silită . Astfel :
a) dacă hotărârea este susceptibilă de a fi pusă în executare, contestaţia se poate exercita face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b sau c C.proc.civ., adică până când cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit ori debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
b) dacă hotărârea atacată nu este susceptibilă de executare , contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă . Aceasta înseamnă că, dacă, de exemplu, hotărârea a devenit irevocabilă la data de 15 august 2009, se poate formula contestaţie împotriva acesteia în 15 zile de la data când s-a luat la cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de 15 august 2010. Dacă partea ia cunoştinţă de hotărâre după 15 august 2010, nu va mai putea ataca hotărârea pe calea contestaţiei în anulare.