avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen contestatie in anulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen contestatie in anulare

Dupa 9 luni de la hotararea unei curti de apel se poate face contestatie in anulare?
Trebuie sa indeplinesc anumite conditii daca au trecut mai mult de 15 zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:27, 29 August 2010
Conform art. 319, alin. 2 cod procedura civila, pentru deciziile susceptibile de executare silita, contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la Art. 401 alin. 1 lit. b) sau c). - 15 zile de la poprire sau de la somatia de punere in executare;
Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.
Care este sensul celor doua termene : de la 15 zile pana la un an?
Termenul este de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de decizia pe care doriti sa o atacati.
Daca de ex. luati cunostinta de decizie dupa 1 an si o luna de la ramanerea irevocabila a deciziei (desi nu mai e cazul - pt ca deciziile din recurs se comunica), nu mai puteti formula contestatie.
cristiancs a scris:

Care este sensul celor doua termene : de la 15 zile pana la un an?


Termenul aplicabil pentru ambele tipuri de contestaţie diferă după cum hotărârea care se atacă este sau nu susceptibilă de executare silită . Astfel :
a) dacă hotărârea este susceptibilă de a fi pusă în executare, contestaţia se poate exercita face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b sau c C.proc.civ., adică până când cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit ori debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.

b) dacă hotărârea atacată nu este susceptibilă de executare , contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă . Aceasta înseamnă că, dacă, de exemplu, hotărârea a devenit irevocabilă la data de 15 august 2009, se poate formula contestaţie împotriva acesteia în 15 zile de la data când s-a luat la cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de 15 august 2010. Dacă partea ia cunoştinţă de hotărâre după 15 august 2010, nu va mai putea ataca hotărârea pe calea contestaţiei în anulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, Care este termenul limita pentru a introduce o contestatie in anulare impotriva unei decizii pronuntata in 2 iunie la litigii de munca Va ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare georgelgica georgelgica Mi s-a respins contestatie in anulare ca tardiva, desi m-am incadrat in termenul de depunere. Decizia atacata cu contestatie era irevocabila. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare katalyn katalyn buna seara! am si eu un proces care s-a judecat si in recurs, deci am o hotarare definitiva si irevocabila. pana cand pot face o contestatie in anulare (am ... (vezi toată discuția)