avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legalizare carte identitate - exista asa ceva?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legalizare carte identitate - exista asa ceva?

Pentru emigrare in Canada, catrea de identitate si cazierul judiciar trebuiesc legalizate?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:39, 24 Ianuarie 2012
Nu!


Cazierul judiciar se depune in original, iar de pe cartea de identiatate nu se fac legalizari.
Cartea de identitate se legalizeaza la cererea scrisa a titularului (la notarul public), cu indicarea precisa a scopului in care se solicita legalizarea
O sustin pe Car3men, in raspunsul dat.
As vrea tare mult sa ne lumineze cineva in aceasta privinta cu baza legala a afirmatiei Se legalizeaza sau Nu se legalizeaza copiile dupa cartile de identitate.

Am intrebat si eu o doamna notar care mi-a zis:


Sunt acte oficiale si se fac copii legalizate. In cererea partii cat si pe copiile legalizate se face mentiunea strict unde urmeaza a fi utilizate.


Pe un site scria ca notarii legalizeaza copii dupa cartea de identitate in virtutea art. 8 litera i) din Legea notarilor publici, insa acolo scrie:


Notarul public indeplineste urmatoarele acte notariale:
[...]
i) legalizarea copiilor de pe inscrisuri;


Intreb eu:
Este cartea de identitate un inscris?

Aici scrie:
[ link extern ]


Legalizare copii
Definitie: Notarul public elibereaza copii legalizate dupa inscrisurile originale prezentate de parti, dupa confruntarea copiei cu originalul. In incheiere se va arata ca s-au indeplinit conditiile esentiale ale legalizarii copiei, in sensul art. 49 lit. g), prin urmatoarele mentiuni:
a) atestarea conformitatii copiei cu inscrisul prezentat;
b) starea in care se afla inscrisul;
c) semnatura secretarului care a facut colationarea.


Niciunde nu am gasit ca inscrisurile (in sensul in care ne intereseaza pe noi) ar fi altceva decat actele de stare civila.
Iar actele de stare civila sunt definite ca fiind inscrisuri autentice prin care se dovedeste nasterea, casatoria sau decesul unei persoane - nu cartea de identitate sau pasaportul.

Nu vreau sa pun la indoiala afirmatiile nimanui pentru ca mi-e teama sa nu interpretez gresit ce am citit.
De aceea multumesc celor care ne vor demonstra daca este normal sau nu sa se legalizeze cartile de identitate si pasapoartele, daca ar fi sa ne luam dupa lege si nu dupa cerintele unor institutii sau autoritati din tara sau strainatate (cineva povestea intr-un topic ca trebuie sa traduca in vederea legalizarii si apostilarii un pasaport).
Teoretic nu se legalizeaza, practic da.
Acum cativa ani era obligatorie depunerea la dosarul pt admiterea in magistratura ( si INM) copie legalizata a C.I.
Cativa notari au refuzat dar unul a acceptat, am aflat ulterior ca sunt cativa in localitatea mea, am inteles ca au nevoie de o autorizatie speciala de la Camera notarilor publici.

Alte discuții în legătură

Legalizare pasaport si carte de identitate Anna2020 Anna2020 Cum pot obtine o copie legalizata/apostilare a pasaportului si a cartii de identitate? Sunt pe cale de a ma alatura unei fundatii din afara Romaniei, impreuna ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea legalizarii fotocopiilor dupa ci castelano castelano sunt obligat cumva prin lege sa legalizezi o fotocopie dupa un act de identitate(C.I)?,mentionez ca :fotocopie facuta de ei, cu aparatul propriu al firmei in ... (vezi toată discuția)
Acordul parintelui calatorie cu minor andreeapopphilips andreeapopphilips Buna ziua, Eu sunt cetatean roman si sunt in Romania de 5 luni cu 3 copii canadieni (cu pasaport canadian) care au toti certificate de nastere romanesti ... (vezi toată discuția)