avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legalizare carte identitate - exista asa ceva?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legalizare carte identitate - exista asa ceva?

Pentru emigrare in Canada, catrea de identitate si cazierul judiciar trebuiesc legalizate?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:39, 24 Ianuarie 2012
adutescu a scris:

Teoretic nu se legalizeaza, practic da.

Exact asa este. Am 10 ani de activitate intr-un birou notarial (in functia de secretar) si in toata aceasta perioada am legalizat acte de identitate (CI, pasaport) in conditiile descrise mai sus (de mine si de utilizatorul Ares_3, respectiv "In cererea partii cat si pe copiile legalizate se face mentiunea strict unde urmeaza a fi utilizate").
Raman la cele mai sus mentionate.
Este stiut faptul ca cererea de legalizare are rubrica in care se specifica la ce se folosesc copiile legalizate, insa aceste documente nu sunt inscrisuri, sunt acte de identitate si nu se legalizeaza. Dupa parerea mea, un notar care stie meserie stie asta.
Atunci cum ramane cu norma juridica Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus?
De ce unii notari legalizeaza copii dupa CI si pasapoarte, considerandu-le ‘’inscrisuri’’ daca legiuitorul le-a exclus din lista actelor notariale (nu scrie inscrisuri si acte de identitate)?

In economie cererea genereaza oferta, insa cand e vorba de legi clare (ca mie asa mi se pare Legea notarilor) nu ar trebui sa fie asa. Daca niciun notar nu ar legaliza copii dupa actele de identitate, nici institutiile nu ar cere.

Cetatenilor straini care se casatoresc cu cetateni romani in Romania sau la reprezentantele diplomatice ale Romaniei li se cer fotocopii dupa pasaport, nici vorba de fotocopie legalizata. Nici macar dupa certificatul de nastere nu se cere fotocopie legalizata.
Mi-ar placea sa stiu de ce noua, cetatenilor romani, ni se cere uneori la noi in tara sa ne legalizam copia dupa cartea de identitate pe care oricand o putem prezenta in original celui care ne verifica un dosar.


@costica ionescu

Raspunsul la intrebarea dvs. s-ar putea sa fie da, pentru ca pe lista actelor care trebuie sa le luati cu dvs. in Canada scrie printe multe altele, si Pasaport valid sau alt document de voiaj si Alt act de identitate si este precizat:


Aceste documente trebuie să fie în original sau copii legalizate. Dacă documentele originale sunt redactate într-o altă limbă decât engleza şi franceza, trebuie să aveţi o traducere oficială (făcută de un traducător autorizat, un consulat, sau o ambasadă), sau legalizată de către autorităţile oficiale. Această traducere, franceză pe cât posibil, trebuie să însoţească documentele originale.

[ link extern ]
Daca trebuie, este o cerinta a autoritatilor canadiene si nu avem ce comenta. Noi incercam sa ne lamurim pentru romanii care stau in tara si se incalcesc in legislatie.

Insa e aiurea: ori ai voie sa legalizezi copii, ori nu.
Daca legea nu permite, asta ar trebui comunicat Ambasadei Canadei la Bucuresti (si oriunde se mai cere asa ceva) si ar trebui scoasa aceasta cerinta, a legalizarii cartii de identitate sau a pasaportului.

Poate ar trebui completata Legea notarilor cu

Notarul public elibereaza copii legalizate dupa inscrisurile originale sau actele de identitate prezentate de parti, dupa confruntarea copiei cu originalul.


si atunci n-ar mai fi unii care aplica ad litteram legea si altii care se conformeaza nevoilor clientilor fara a fi, se pare, nevoie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalizare pasaport si carte de identitate Anna2020 Anna2020 Cum pot obtine o copie legalizata/apostilare a pasaportului si a cartii de identitate? Sunt pe cale de a ma alatura unei fundatii din afara Romaniei, impreuna ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea legalizarii fotocopiilor dupa ci castelano castelano sunt obligat cumva prin lege sa legalizezi o fotocopie dupa un act de identitate(C.I)?,mentionez ca :fotocopie facuta de ei, cu aparatul propriu al firmei in ... (vezi toată discuția)
Acordul parintelui calatorie cu minor andreeapopphilips andreeapopphilips Buna ziua, Eu sunt cetatean roman si sunt in Romania de 5 luni cu 3 copii canadieni (cu pasaport canadian) care au toti certificate de nastere romanesti ... (vezi toată discuția)