avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recomandare de schimbare a locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recomandare de schimbare a locului de munca

Buna ziua,
Un angajat se prezinta la angajator cu o recomandare eliberata de un medic de medicina muncii, in care se descrie afectiunea si se recomanda scimbarea locului de munca.
1. Este obligatorie schimbarea? 2. ce se intampla daca i se desfiinteaza postul cf 65.CM (fara legatura cu afectiunile salariatului)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 27 Octombrie 2008
1.Da, e obligatoriu, conform Codului muncii Art.171:
(2) Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă.
Evident, cu conditia ca angajatorul sa aiba locuri de munca vacante.
2.In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului conform art.65 din Codul muncii, se aplica prevederile art.67:
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Instantlife a scris:

Buna ziua,
Un angajat se prezinta la angajator cu o recomandare eliberata de un medic de medicina muncii, in care se descrie afectiunea si se recomanda scimbarea locului de munca.
1. Este obligatorie schimbarea? 2. ce se intampla daca i se desfiinteaza postul cf 65.CM (fara legatura cu afectiunile salariatului)?

Multumesc


Se poate dispune concedierea pentru inaptitudine medicală - art.61 lit.c C.mun.
Organele competente de expertiză medicală pot constata, pe parcursul derulării raporturilor de muncă, inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Angajatorul este obligat să ofere salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, salariatul având la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-şi manifesta expres opţiunea pentru locul de muncă oferit. Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru găsirea unui loc de muncă pentru salariatul concediat.
Salariatul concediat va primi o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.

In cazul, desfiintarii postului se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare. Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea cim din motive medicale gabrielion gabrielion Pe 22 aug.2013 fac 3 luni de CM.Cu decizie medicala nu mai pot continua activitatea de curier care presupune efort fizic intens.Sefa de la HR mi-a spus ca o ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca claudiu_scarlat claudiu_scarlat In ce conditii un angajator poate concedia un angajat?La concediere,angajatul are dreptul sa ceara salarii compensatorii? (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)