avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... noua lege a prenatalului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

noua lege a prenatalului?

am nascut in iunie 2011 si mi-am ales sa stau acasa 2 ani. am primit bani pe prenatal din noiembrie dar as vrea sa stiu daca primesc acesti bani 2 ani de zile si daca sunt trecuti acesti ani in "cartea de munca".
Care sunt ultimele legi ca m-au zapacit de cap...n-am mai inteles nimic!!!
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 20:48, 23 Ianuarie 2012
Legislatia aplicabila situatiei dvs. este OUG 111/2010, potrivit careia in perioada in care o persoana este in concediu pentru ingrijirea copilului pana la doi ani constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
De la 01.01.2011 nu se mai efectueaza inscrieri in carnetele de munca, acestea s-au eliberat titularilor spre pastrare. Dovada vechimii dupa aceasta data se face cu adeverinta eliberata de angajator sau ITM (dupa caz).
si primesc timp de 2 ani prenatal?
Primiti timp de doi ani indemnizatie pentru cresterea copilului . Acesti doi ani vor fi luati in calcul la stabilirea stagiului pt pensie peste multi ani
Concediu prenatal este una, iar concediu pentru CCC este altceva .... dupa nastere, se sta in concediu pentru lauzie dupa care se intra in CCC.... pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie sa indepliniti anumite conditii prevazute de lege si sa depuneti un dosar cu anumite acte la AJPS:
rox_ann07 a scris:

si primesc timp de 2 ani prenatal?

Ati incurcat borcanele rau de tot...
Prenatal= concediu inainte de nastere
Postnatal (sau de lauzie) = dupa nastere
Din noiembrie sunteti in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si primiti indemnizatie pentru acest fapt. Indemnizatia se se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR. (ISR = 500 lei ).
Veti primi indemnizatia pana cand copilul va implini 2 ani.
MARE ATENTIE
"(2) Incepand cu anul 2012, pentru mentinerea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, beneficiarii au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
.....
(4) Neachitarea obligatiilor legale fata de bugetele locale conduce la suspendarea pe o perioada de 5 luni a drepturilor prevazute la art. 2, 7, art. 31 alin. (1) si (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d), incepand cu drepturile aferente lunii februarie.
(5) Achitarea obligatiilor legale fata de bugetul local in perioada prevazuta la alin. (4) atrage reluarea platii drepturilor, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii.
(6) In vederea aplicarii prevederilor alin. (5), beneficiarii drepturilor transmit agentiei teritoriale copia actului eliberat de autoritatea administratiei publice locale prin care se face dovada achitarii obligatiilor de plata catre bugetul local.
(7) In situatia in care, dupa termenul prevazut la alin. (4), nu sunt achitate obligatiile fata de bugetul local, drepturile prevazute la art. 2, 7, art. 31 alin. (1) si (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) inceteaza.
(8) Suspendarea, reluarea si incetarea drepturilor se fac prin decizie a directorului executiv al agentiei teritoriale. OUG 124 MO 938 / 30.12.2011"

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil calcul pentru transe de vechime ioralus ioralus As dori sa stiu daca, in invatamant, CIC se ia in considerare pentru avansarea in transe suplimentare de vechime si/sau legile implicate. cazul concret: ... (vezi toată discuția)
Alocatie familie monoparentala si venituri din cim? AnCuTsA AnCuTsA Daca imi gasesc de munca mai primesc aceasta alocatie ?Odata la cat timp trebuie sa merg sa depun acea cerere ? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani esanu doina esanu doina 1.Mama nu a fost angajata inainte de nasterea copilului. Are dreptul la o indemnizatie in perioada de crestere copil pana la 2 ani ? 2. In situatia de mai ... (vezi toată discuția)