1.Mama nu a fost angajata inainte de nasterea copilului.
Are dreptul la o indemnizatie in perioada de crestere copil pana la 2 ani ?
2. In situatia de mai sus, tatal poate beneficia de concediul aferent ? In ce condtii de vechime si program de lucru ( precizez ca lucreaza cu contract de munca pe perioada determinata, 4 h/zi ) ?
OUG 111/ 2010 impune criteriile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului
Art. 2 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
"a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara; OUG 124 MO 938 / 30.12.2011".
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Nu conteaza cate ore pe zi.
1. Daca mama nu a avut venituri profesionale (din prestarea unei munci) impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului atunci nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. Daca tatal indeplineste conditia de mai sus poate intra el in CCC (chiar daca lucreaza cu program de 4 ore pe zi).
3. - Dar tatal poate sa si lucreze (si sa primeasca salariu) si sa beneficieze si de stimulentul de insertie de 500 lei lunar platit de stat, pana implineste copilul 2 ani.
- Deoarece mama nu poate benficia nici de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
5. - Trebuie doar ca tatal sa mearga la Primarie sa ceara lista cu actele necesare pentru a primi stimulentul de insertie.
- Apoi actele se depun tot la Primarie.
- In cererea tip pentru stimulentul de insertie sa cereti si alocatia de stat pentru copii (200 lei lunar).