avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Dupa decesul unui pensionar a ramas in urma o sotie si 10 copii,dintre care 3 inca minori.Sotia lucreaza dar in prezent este in foaie de boala din cauza unei operatii la creier (anevrism cerebral).Intrebarea mea este,ce recomandati acestei familii,sa renunte sotia la locul de munca si sa incaseze jumatate din pensia sotului,sau sa continue contractul ei de munca desi va fi nevoie de o pensionare de boala la diagnosticul pe care il are?Precizez ca doamna nu are decat 49 de ani,neputand beneficia decat 6 luni de pensia sotului,din putinele cunostinte ale mele.Este o situatie grava si asi vrea sa-i ajut cat pot !Va multumesc ptr raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: usurelumariana , utilizator 18:24, 26 Ianuarie 2012
1. Copiii minori pot beneficia de pensie de urmas.

2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.


Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 91
In cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (2).


2. - Daca vreti sa-i ajutati sprijiniti-i sa faca actele pentru pensie de urmas.
- Mergeti la Casa de Pensii cu decizia de pensie a tatalui decedat si luati lista cu actele necesare pentru dosarul de pensie de urmas.
- Sotia nu trebuie sa-si lase serviciul, vor lua pensie de urmas cei trei copii.
multumesc mult ptr sfat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotia si copilul supravietuitori alina_puff alina_puff Buna ziua am o intrebare unchiul meu a decedat in urma unei boli cumplite cancer pulmonar si alte complicati am inteles ca copii pot benificia de o ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas mihaela_1968 mihaela_1968 Daca un pensionar pe caz de boala a decedat, ce drepturi au sotia sa (care nu are venituri si nu e la varsta de pensionare) si fiul, elev? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie sau ajutor material pentru copii? Mihaill Mihaill Va rog sa ma ajutati intr-o problema delicata.De curand mi-a decedat un coleg de serviciu la varsta de 41 ani.In urma lui au ramas 3 copii minori cu virste ... (vezi toată discuția)