Buna ziua, am un prieten drag cu o situatie deloc usoara, are un copil rezultat in urma concubinajului iar mama copilului ii interzice vizitarea acestuia. Ar vrea sa stie ce drepturi are asupra copilului si cand il poate vizita, daca trebuie sa faca ceva in instanta sau nu, va multumesc.
Copiii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie (art 260 CC). De aceea, indiferent daca parintii au fost casatoriti sau nu, au aceleasi drepturi in vederea indeplinirii obligatiilor fata de copilul lor minor. Noul Cod civil (art 397) instituie ca regula generala exercitarea autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti, daca nu sunt motive temeinice ca instanta sa stabileasca altfel, tinand cont de interesul superior al copilului.
Astfel, prietenul dumneavoastra, in cazul in care nu poate ajunge la un acord cu mama copilului, poate sa se adreseze instantei solicitand instituirea sau modificarea masurilor luate cu privire la copil (exercitarea autoritatii parintesti in comun, stabilirea locuintei copilului, a programului de legaturi personale cu copilul, precum si stabilirea contributiei fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului).
Pentru crearea unei punti de dialog, in vederea cooperarii in interesul copilului, parintii pot apela la sprijinul unui mediator, care ii poate ajuta in acest demers.
O zi placuta!
Instanta de judecata poate stabili exercitarea de catre ambii parinti a autoritatii parintesti.
Prin urmare, conform acestei prevederi legale , parintii au drepturi si obligatii egale cu privire la propriul copil.
Va fi stabilit , insa , domiciliul la unul dintre acesteia.
Parintele care nu domicilieaza alaturi de copil va putea pastra legaturi persoanel cu acesta, dar are si obligatia legala de a-i asigura subzistenta, platind pensia de intretinere , stabilita de lege .
Custodie
elisa_c
Buna seara!Am si eu o intrebare:in cazul unui cuplu,necasatoriti,care au un copil minor,trecut pe numele tatalui si mama are acelasi domiciliu cu al ... (vezi toată discuția)