avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordarea indemnizatiei pt.al doilea copil nascut ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordarea indemnizatiei pt.al doilea copil nascut inainte ca primul sa implineasca 2 ani

am un dosar de continuare a concediului de crestere copil,pentru cel de al doi-lea, copil nascut cu 4 luni inainte ca primul sa implineasca 2 ani.
in perioada concediului pt primul copil,am facut schmb cu celalalt parinte ,caruia la momentul respectiv, i s-a luat in considerare ventul pe ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului.
acum, la dosarul de continuare, s-a cerut adeverinta cu salariile anterioare intrarii sale in concediu,pe motiv ca de la nasterea primului copil si pana la intrarea sa in concediu a mai lucrat cateva luni.
avand in vedere, ca la primul copil,nu s-au luat in considerare acele luni, ci ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului ieste corect ca la al doi-lea copil sa fie luate in considerare?
va rog sa ma lamuriti si in privinta art.9 alin 5si 6 o.u.g 111,cu privire la situatia suprapunerii concediului de crestere copil.
Multumesc Scortanu
Cel mai recent răspuns: scortanu , utilizator 16:25, 26 Ianuarie 2012
1. Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dupã cum urmeazã:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã;
b) nu mai mult de 1.200 lei, în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.
...
(7) În situaţia în care persoana se aflã cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi naşte un alt/alţi copil/copii sau se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, dupã data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, dupã caz, a situaţiilor, suma prevãzutã la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţã nu se acordã.
...

2. Asadar;
- sotul va beneficia in continuare de aceeasi indemnizatie pentru CCC2 dar cu incadrarea in alin.(2) de mai sus.
- nu va putea beneficia de prevederile art.9(6) din OUG 111/2010 deoarece primul copil este nascut inainte de 01.01.2011.

3. Pentru indemnizatia pentru CCC se iau in calcul numai veniturile din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului asa ca nu e legal sa-i ceara sotului veniturile dupa nasterea copilului (intrebati care este baza legala a cererii acestor venituri).

4. Va mai redau si din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În situaţia de suprapunere a unei indemnizaţii pentru creşterea copilului deschisă potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare OUG nr. 148/2005, cu o indemnizaţie pentru creşterea copilului deschisă pe OUG nr. 111/2010. În acest caz se mai acordă majorarea de 600 lei prevăzută la art. 9 alin. (6) din OUG nr. 111/2010?

Solutie:
În această situaţie, majorarea prevăzută la art. 9 alin. (6) din OUG nr. 111/2010 nu se acordă. Conform prevederilor art. 8 alin. (7) din Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, această majorare se acordă numai în cazul de suprapunere a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, apărute după data de 1 ianuarie 2011. Art.1 din OUG nr. 111/2010 stabileşte faptul că prevederile art. 2-29 din OUG nr. 111/2010 se aplică pentru naşterile produse începând cu 1 ianuarie 2011.
MULTUMESC pt.raspuns, m-am lamurit am gasit legea,inclusiv paragraful care spune ca; in urma calculului daca va rezulta un cuantum mai mic decat cel primit anterior nasterii celui de-al 2-lea copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pt. cresterea copilului primita anterior.
In cazul sotului cele 12 luni anterioare nasterii celui de-al 2-lea copil ,se constituie si din perioade in care a realizat venituri supuse impozitului. lunile lucrate pana la intrarea in concediu in locul meu. Atunci indemnizatia se calculeaza pe baza veniturilor realizate in acea perioada inclusiv vechea indemnizatie.Important e faptul ca nu poate fi mai mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Al doilea concediu pentru cresterea copilului claudia.streanga claudia.streanga Buna ziua, As dori sa imi oferitii cateva informatii legate de al II lea concediu de maternitate: in prezent, sunt in concediu de crestere copil, pana la ... (vezi toată discuția)
Trecere de la ccc1 la ccc2 mondan mondan Buna ziua, Am si eu o intrebare...o dilema... Eu acum sunt in cic pana pe data de 9 oct 2011.In curnad trebuie sa nasc al doilea copil (iunie).O sa intru ... (vezi toată discuția)
Cic pt cel de-al 2-lea copil andysor54 andysor54 buna ziua, am nascut primul copil in 27 august 2010 si am optat pt CIC de 2 ani. in 10 iulie 2012 am nascut cel de-al doilea copil. va rog sa imi spuneti daca ... (vezi toată discuția)