avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributia la cas din vanzarea unui apartament
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributia la cas din vanzarea unui apartament

mama mea pensionara fiind a vandut apartamentul proprietate personala in data de 13 06.2008 si cu stupoare a aflat deabea in 2011 ca are de platit la casa de sanatate cam 5000 de lei desi vanzarea s-a facut la notar nu a fost informata de nimeni.este beneficiara a legii 102(refugiat) nu stiu daca trebuie in mod legal sa plateasca acesti bani.va rog sa ma ajutati si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 21:09, 31 Ianuarie 2012
Potrivit Art. 257, din Legea asigurarilor sociale - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
[...]
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit,

Art. 213 la alin (1) prevede ca: Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
[..]
h) pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei;

Deci daca mama dumneavoastra are o pensie mai mica de 740 lei este exceptata de la plata cas-ului.
inteleg ca e un impozit pe venit dar daca se face dovada ca nu e venit?banii respectivi au fost folositi la constructia casei in care locuim acum
@laura.matei citind raspunsul dvs. nu mi-a venit sa cred , pai de cind suma incasata din vanzarea unui bun personal, fie acesta apartament, constituie venit care s-ar supune impozitului pe venit?
in afara de taxa impozit ce se plateste la notar nu se mai plateste nimic, nici 16%, nici cas , nici cass
am pus intrebarea "cas vanzare apartament? " pe forumul cu asigurarile sociale, raspuns deasemenea nu, va rog sa verificati

@daniela.. nu are nimic de platit mama dvs., dar de unde spuneti ca a aflat? a primit vreo notificare?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
eugen82, utilizator
a aflat cand medicul de familie i-a cerut sa aduca adeverinta de la Casa de Asigurari de Sanatate.Acolo i s-a spus sa aduca adeverinta de venit pe ultimii 5 ani de la circa financiara.La circa financiara figura cu acest venit si anume suma rezultata din vanzarea apartamentului si asa la Casa de Asigurari i s-a calculat ca are de platit 3000 lei si 2000 lei penalizari.Cum am mai spus banii de pe apartament i-am folosit si inca am mai adaugat ca sa ne construim o casa in care stam 5 persoane dintre care o pensionara,o somera 2 copii minori si un salariat.Ma intreb daca nu poate platii banii ce se intampla?nu mai poate merge la medic in calitate de asigurat?
suma incasata din vanzarea apartamentului nu reprezinta venit impozabil
nu se plateste cass pt. aceasta suma
adeverinta de venit priveste salarii, profit din activitati comerciale, etc.
trebuie sa discute la adm. financiara sa obtina adeverinta ca nu a avut venit
este incredibil ceea ce se intimpla in cazul dvs., total in afara legii!
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
eugen82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? este cas-ul inclus? ileana_cozanzeana ileana_cozanzeana Buna ziua, Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS. Datele problemei: Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)
Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)