Care este varianta cea mai buna? De vreo o luna ma gandeam temeinic sa imi dau demisia (in conditiile in care nu imi gasisem inca alt loc de munca), cand ma trezesc ca si ai mei angajatori s-au gandit sa scape de mine. Asta in conditiile in care deja in primavara a avut loc o disponibilizare masiva din societate.
Care e varianta cea mai buna sa imi dau demisia (ce implicatii are? pt somaj, pt CV?) sau sa accept motivatia de desfacere a Contractului de munca prin desfiintarea postului ca macar pana ce gasesc alt loc de munca sa iau somaj (apropo care este valoarea acestui) ajutor?
Ce varianta imi sugerati?
Conform legii somajului In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) (Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c)( c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare; ); ) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:*
a) le-a incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive neimputabile lor;*
Ideea ar fi sa astepti sa se desfiinteze postul.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1) pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de pana la 5 ani, dar nu mai putin de 1 an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins intre 5 si 10 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma fixa, neimpozabila, lunara, reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acestuia.
Cea mai buna varianta ca sa beneficiati de de măsuri active de combatere a şomajului şi de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil este concedierea pentru desfiinţarea postului -art.65 alin.1 C.mun.
Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da dreptul sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
patrunjel
as dori sa stiu va rog sa-mi spuneti dupa 19 ani de munca si un salariu de 7mil. vechi an cartea de munca cat este indemnizatia de somaj?.Si cate luni am ... (vezi toată discuția)
Somajul
g80
eu sunt in concediu pt cresterea copilului pana in iulie 2010, firma la care lucram nu mai are loc de munca, cit timp iau somaj daca am mai lucrat inainte inca ... (vezi toată discuția)