avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna ziua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna ziua

La 01.03.1996 între A şi B s-a încheiat un contract de locaţiune având ca obiect un autoturism. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani. După expirarea termenului, locatarul a continuat să folosească autoturismul, iar locatarul să primească preţul folosinţei. În august 1998, A a introdus acţiune în instanţă solicitând restituirea maşinii. În motivarea cererii, A arată că l-a somat pe pârât, anunţându-i concediul, însă acesta a refuzat să-i restituie bunul. Pârâtul s-a apărat, motivând că termenul în care locatorul ar fi trebuit să facă înştiinţarea prealabilă pentru concediul locaţiunii este de un an şi oricum, a operat tacita relocaţiune, fapt ce conduce la reînnoirea contractului pentru perioada de înţelegere iniţială.

a. Care sunt cauzele de încetare a locaţiunii?
b. Este valabil contractul încheiat între părţi?
c. Ce efecte juridice produce termenul în cazul contractului de locaţiune?
d. În ce condiţii funcţionează tacita relocaţiune?
e. Ce va decide instanţa?
Cel mai recent răspuns: Lacramyoarab , utilizator 18:47, 29 Ianuarie 2012
daca intr-adevar contractul de locatiune prevede tacita relocatiune si un termen de un an de la notificarea concediului pana la reziliere, in acest caz nici macar o clauza penala nu ar putea fi angajata. aveti de asteptat pana la implinirea termenului de un an calculat de la data notificarii.
instanta va respinge actiunea.
Buna ziua,
A l-a împuternicit pe B pentru vânzarea unui autoturism, proprietatea lui A, la preţul minimum 7.000 Euro. B, la rândul său, l-a împuternicit pe C pentru vânzarea maşinii, fără a preciza un preţ minim al vânzării. În consecinţă, maşina a fost vândută lui D pentru preţul de 6.000 Euro, preţul fiind achitat integral, iar maşina predată cumpărătorului.
A i-a chemat în judecată pe B şi C pentru obligarea acestora, în solidar, la plata sumei de 1000 Euro, arătând că nu au fost respectate condiţiile contractului şi că nu a fost autorizată prin contract substituirea lui B cu C.
B s-a apărat arătând că, deşi a cunoscut substituirea, A nu s-a opus acesteia, iar C a arătat că nu a cunoscut prevederile contractului principal.
a. Care este natura contractului încheiat între părţi?
b. În ce condiţii este posibilă substituirea mandatarului în executarea contractului?
c. Arătaţi soluţia instanţei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de locatiune DOTZ DOTZ Buna seara! In urma cu doi ani fratele meu a semnat un contract de locatiune avand ca obiect o masina. Termenul a expirat in vara acestui an, iar persoana ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract inchiriere prin relocatiune tacita mariadan7 mariadan7 Bunicul a fost proprietarul unui spatiu comercial pe care l-a inchiriat pe trei ani, incepand cu 1954. A semnat un contract de inchiriere cu o Cooperativa de ... (vezi toată discuția)
Tacita relocatiune zzanetta zzanetta Daca tacita relocatiune nu este trecuta in contract ea poate fi invocata si aplicata. (vezi toată discuția)