Buna ziua, o cunostinta are o problema, si pentru ca mine in anul 2008-2009 m-ati ajutat intr-o problema, va rog respectuos daca pute-ti sa ajutam si aceasta cunostinta care are urmatoarea problema : in urma cu aproximativ 3 ani, a facut un imprumut la banca pentru asi cumpara un apartament la bloc, bloc ce urma a fii construit intr-un anumit termen. Termen care nu a fost respectat. Apartamentul a fost
achitat integral, in transe, pe masura ce blocul se apropia de constructia finala.
teoretic toate bune pana intr-un punct. Acum blocul este contruit, urmand doar sa fie
racordat la gaze, lucru care nu se intampla. Fiecare dintre contractanti nu isi poate
intabula apartamentul nu isi poate intra in drepturi. Platesc pentru apartamente, pe care nu le folosesc si nu isi pot capata calitatea de propietari. Toti cei care au contractat aceste locuinte au incheiat doar un precontract.
Ce alte date sa ii solicit cunostintei mele, pentru a reusi impreuna sa ii putem solutiona aceasta mare problema ?
Va multumesc .
Nu am inteles care este cauza pentru care apartamentele nu pot fi intabulate. Firma cu care s-au incheiat precontractele refuza perfectarea contractelor de vanzare-cumparare?
S-a procedat la predarea apartamentelor catre beneficiari sau nu?
Daca apartamentele au fost predate beneficiarilor, s-au incheiat procese verbale de predare-primire cu aceasta ocazie?
Intr-adevar nu sunt proprietari de drept ai apartamentului. Insa procedura ce trebuie urmata este urmatoare, obligarea dezvoltatorului/proprietar la incheierea contractului de vanzare cumparare. In caz ca proprietarul nu doreste poate fi obligat sa incheie prin hotarare judecatoreasca.
Apartamentele nu au fost predate beneficiarilor, ca atare nu s-a incheiat nici un proces de
predare-primire. Perfectarea contractelor de vanzare cumparare, nu pot fii finalizate pana
ce blocul nu este racordat la gaze , si pana ce firma respectiva nu achita la banca restantele
pentru a se putea ridica ipoteca ( sau cel putin asa am inteles de la a mea cunostinta ).
Daca dezvoltatorul, practic nu a finalizat utilitatile la acesl bloc, si daca are restante la banca,
blocul fiind ipotecat in intregime, cum se poate finaliza acest precontract in contract de vanzare-cumparare, si practic ce pasi trebuiesc urmati sa isi intre in dreptul de folosinta ?
Pentru inceput, ar trebui incheiat un aditional la antecontract, privind cedarea folosintei imobilului. Acest lucru protejeaza pe proeimitentul cumparator de o eventuala prescriptie a dreptului de a cere indeplinirea obligatiei de a incheia contractul de vanzare cumparare.
Un alt act ce trebuie incheiat cu dezvoltaturul/proprietarul este acela de recunoastere a incasarii integrare a pretului de la proiemitentul cumparator. Acest lucru asigura o dovada, intr-un eventual litigiu, in caz ca nu se va incheia contractul de vanzare cumparare, dar si in caz de insolventa a dezvoltatorului.