avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Consimþãmântul adoptatorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Consimþãmântul adoptatorului

In legatura cu legea adoptiei 273 modificata de legea 233/2011
Nu reusesc sa gasesc art.9 si 11, art abrogate de legea 233.
In noul cod nu l gasesc, gasesc un art. Care ma trimite la legea speciala si din lege a fost abrogat... Sunt art care se refera la conditiile consimtamantului adoptatorului.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:53, 27 Ianuarie 2012
Articolele 9 şi 11 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei nu au fost abrogate prin legea nr. 233/2011 ci prin Legea nr. 71/2011 de punere în aplicare a Noului Cod Civil.
Articolele sus - menţionate aveau următorul conţinut:

Art. 9. - (1) Pot adopta numai persoanele care au capacitate deplinã de exerciţiu şi care sunt cu cel puţin 18 ani mai în vârstã decât cel pe care doresc sã îl adopte.
(2) Pentru motive temeinice, instanţa judecãtoreascã poate încuviinţa adopţia chiar dacã diferenţa de vârstã dintre adoptat şi adoptatori este mai micã de 18 ani, dar în nicio situaţie mai puţin de 15 ani.
(articol abrogat de la 1 octombrie 2011 prin art. 230 lit. y) din Legea nr. 71/2011 (publicatã la 10 iunie 2011))

Art. 11. - (1) Persoanele care trebuie sã consimtã la adopţie sunt urmãtoarele:
a) pãrinţii fireşti sau, dupã caz, tutorele copilului ai cãrui pãrinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispãruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii;
b) copilul care a împlinit vârsta de 10 ani;
c) adoptatorul sau, dupã caz, familia adoptatoare.
(2) Nu este valabil consimţãmântul dat în considerarea promisiunii sau efectuãrii unei contraprestaţii, indiferent de natura acesteia, fie ea anterioarã sau ulterioarã.
(articol abrogat de la 1 octombrie 2011 prin art. 230 lit. y) din Legea nr. 71/2011 (publicatã la 10 iunie 2011))

Continutul fostelor art 9 si 11 din Legea adoptiei il veti gasi acum (evident cu ceva modificari) in art 459-463 din NOUL Cod Civil.

magdazinculescu a scris:

gasesc un art. care ma trimite la legea speciala

Probabil acesta
art 468 NCC - "Conditiile in care isi exprima consimtamantul persoanele chemate sa consimta la adoptie sunt reglementate prin lege speciala"

Legea 273/2004
Art. 15. - (1) Consimţământul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei.

Art. 17. - (1) Consimţământul la adopţie al copilului care a împlinit vârsta de 10 ani se dă în faţa instanţei judecătoreşti, în faza încuviinţării adopţiei.

Art. 18. - (1) Consimţământul adoptatorului sau familiei adoptatoare se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)
Adoptia Rosangel Rosangel Buna ziua! As avea nevoie de un mare ajutor din partea dumneavoastra!Am tot cautat pe net dar nu am gasit nici un raspuns...Am o fetita in vasta de 6 ani,tatal ... (vezi toată discuția)
Buna! - interzicere drept de vizitare copil aflat în plasament I.M.C. I.M.C. Ma numesc Caprariu Ioan Mircea si am un băiat în plasament. Centrul de plasament a deschis procedura de adopție și nu mai imi da voie sa-mi vizitez ... (vezi toată discuția)